Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Wethouders uit heel Nederland slaan handen ineen voor duurzame historische gebouwen

De groene menukaart is nu online!

Op 19 mei lanceren zes Nederlandse wethouders, samen met Joos Ockels een toolbox om oude gebouwen duurzaam te maken: 'De Groene Menukaart'. De menukaart is te gebruiken door iedereen in Nederland met een historische woning, kerk, boerderij of industrieel erfgoed. Bezoekers kunnen aan de slag met meer dan 50 opties om hun pand te verduurzamen.

Samenwerken voor duurzame gebouwen in heel Nederland
De eerste Groene Menukaart zag in 2014 het levenslicht en was, als initiatief van wijlen Wubbo Ockels met zijn organisatie De Groene Grachten, gericht op de Amsterdammer.
Vanaf 19 mei 2016 is De Groene Menukaart voor heel Nederland te gebruiken. In samenwerking met het SER Energieakkoord en zeven koplopergemeenten is de toolbox volledig vernieuwd Donderdag lanceren wethouders uit Maastricht, Bergen op Zoom, Leiden, Wassenaar, Voorschoten, Den Haag en Amsterdam, samen met de vrouw van Wubbo Ockels, Joos Ockels, De Nationale Groene Menukaart.

Een menukaart speciaal voor historische panden
De toolbox is geschikt voor alle soorten historische gebouwen, of het nu om een woning, kantoor, fort, hotel, museum of kerk gaat. De website helpt bezoekers om hun pand energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabel te maken, door hen te informeren over ruim 50 duurzame opties. De toolbox is ingedeeld in 5 thema’s: quick wins, elektriciteit, verwarming, water & groen en isolatie. Van warmtepomp tot zonnepaneel, van isolerend glas tot groen dak. Bezoekers kunnen meer lezen over de duurzame opties en snel een berekening maken van een investering, terugverdientijd en CO2 besparing. Ook zijn regelgeving, financiering en voorbeeldprojecten uit de deelnemende steden verzameld, zodat gebruikers eenvoudig tot actie kunnen overgaan met hun duurzame plan.

Groene erfgoedstad Leiden
Met ruim 2800 monumenten en veel historische panden is Leiden een echte erfgoedstad. Om deze gebouwen in stand te houden is het belangrijk dat ze meegaan met hun tijd. Oude gebouwen verduurzamen vraagt om een andere aanpak dan bij nieuwbouw, maar kent vaak meer kansen, dan eerst gedacht werd. Ieder pand heeft wel degelijk zijn eigen mogelijkheden, zij het met de benodigde vergunningen en de gemeente Leiden biedt diverse subsidies om een handje te helpen bij duurzame verbouwplannen. Bovendien is het voor eigenaren van een historisch pand mogelijk bij Erfgoed Leiden en Omstreken een gratis adviesgesprek aan te vragen. Bezoek dus snel De Groene Menukaart Leiden!

kaart