Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Primeur voor Nederland: ‘Digitale innovatie in bouwhistorie’

Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) organiseerde samen met experts van CIPA, onderdeel van een wetenschappelijk adviesorgaan van UNESCO, een masterclass over digitaal opmeten en 3D-documenteren van historische gebouwen. De laatste jaren hebben digitale opmetingstechnieken een revolutie doorgemaakt. Ze zijn daarom een uitstekende aanvulling op de traditionele opmetingstechnieken bij bouwhistorisch onderzoek. De snelheid en accuraatheid wordt aanzienlijk verhoogd. Tijdens de tweedaagse ELO-masterclass werd voor het eerst  in Nederland deze digitale innovatie aan de bouwhistorische wetenschap gekoppeld. ELO, dat zelf al meer dan twee jaar digitaal documenteert, zette hiervoor graag zijn kennis in, en zet daarmee Leiden als kennisstad op de kaart.

Met deze masterclass investeren wij in de sector. Wanneer bouwhistorici hun onderzoek digitaal documenteren is dit veel eenvoudiger te archiveren en te ontsluiten. Daarnaast wordt bouwhistorische documentatie efficiënter, accurater en voordeliger’, aldus Ariela Netiv, directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken. De kennis over ‘onze’ stad wordt hierdoor vergroot maar ook goedkoper, en dat is weer interessant voor opdrachtgevers van bouwprojecten in een monumentale binnenstad.

De masterclass (23 en 24 juni) werd gegeven door Erfgoed Leiden en Omstreken en vier gerenommeerde internationale experts van CIPA met ondersteuning van gemeente Leiden en de werkgroep bouwhistorie van de Universiteit Leiden.

De deelnemers zijn erg tevreden over het resultaat van deze twee dagen. Het tempo was hoog, de materie echter zo interessant en van praktische meerwaarde dat er nu al grote vraag is naar een vervolgcursus. Het onderwerp ‘digitale innovatie in bouwhistorische documentatie’ is op de kaart gezet in Nederland. Er is spontaan een netwerk ontstaan van enthousiaste bouwhistorici uit de hele beroepsgroep: vooraanstaande bouwhistorische bureaus, gemeentelijke bouwhistorici, onderzoekers van de opleiding bouwhistorie aan de Universiteit Leiden en Hogeschool Utrecht.

Zelf benieuwd hoe zo’n 3D-model gemaakt wordt? Bekijk het introductiefilmpje hier.

Foto: Jan Lagas, Erfgoed Leiden en Omstreken

kaart