Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verkiezing: Stuk van het jaar

Stuk van het jaar-verkiezing is een onine publieksevenement van de Nederlandse archieven. De stemming voor het  ‘Stuk van het jaar’ 2016 is nu gesloten. We willen alle stemmers op de indentiteitskaart van Einstein hartelijk bedanken.
De inzending van Erfgoed Leiden kreeg veel media aandacht; in de Elsevier, in het Stan Huygens journaal en natuurlijk in de Leidse bladen en de nieuwsbrief van de Universiteit Leiden. 

De winnaar van de verkiezing van het stuk van het jaar is bekend. De inzending van Regionaal Archief Tilburg is met ruim 7.000 stemmen gekozen tot hét Stuk van het Jaar 2016. “Stadhuis bekent corruptie”, “Foute wouten”, “Stomp niet af, stomp terug”, “Vreten op aarde”. Van 1978 tot 1995 verschenen met grote regelmaat zeefdrukaffiches met pakkende koppen op de Tilburgse muren. Regionaal Archief Tilburg bezit een grote verzameling muurkranten en koestert ze.

De prijs voor de winnaar is een wisselbokaal ontworpen door de Rotterdamse kunstenares Niki Murphy en een grote foto van het winnende stuk.

EinsteininLeidenELO

De Leidse inzending voor Het stuk van het jaar 2016

Iedereen kent Einstein als de wetenschapper achter de relativiteitstheorie. Dat de pen waarmee hij deze schreef in Leiden ligt, is minder bekend. Hij is onderdeel van de collectie van Paul Ehrenfest. Ehrenfest was een van Einsteins beste vrienden en als natuurkundige verbonden aan de Leidse universiteit.

vulpen einstein collectie Boerhaave

Einstein, hoogleraar in Leiden
Ehrenfest woonde aan de Witte Rozenstraat en Einstein was daar vaak te gast. De kritische Ehrenfest was een prettige sparring partner voor Einstein. Ze bespraken samen kwantumtheorie èn speelden duetten. Ehrenfest op piano, Einstein op viool. Ook was Ehrenfest degene die Einstein uiteindelijk naar de universiteit van Leiden haalde. Hij schreef in 1919 aan zijn vriend dat hij nog steeds overal naartoe zou kunnen om les te geven, zolang men maar kon zeggen: “Einstein is in Leiden – in Leiden is Einstein”.
Ehrenfests poging was succesvol. Van 1920 tot 1946 was Einstein bijzonder hoogleraar aan de Leidse universiteit. Dat betekende dat hij geregeld voor een aantal weken per jaar naar Leiden kwam. Hij was ook aanwezig bij de Promotie van koningin Wilhelmina tot doctor honoris causa in de rechtsgeleerdheid op 9 februari 1925.

Als buitenlander had hij wel een identiteitskaart van de vreemdelingenpolitie nodig.
DSC01366

DSC01367

Archief Gemeentepolitie van Leiden, inv.nr. 2468.

Toegevoegde waarde van open grenzen
Deze identiteitskaart is ‘Stuk van het jaar’ van Erfgoed Leiden. Hij staat niet alleen voor de wetenschappers die van over de hele wereld aan de Leidse universiteit kwamen en komen doceren, maar ook voor het grensverleggende onderzoek dat zij uitvoeren.
Einsteins identiteitskaart staat symbool voor de toegevoegde waarde van open grenzen in een kenniseconomie. De grenzen van tijd en ruimte werden in Leiden verkend door de Duitser Einstein, de Oostenrijker Ehrenfest, de Engelsman Eddington en de Nederlanders De Sitter en Lorentz.
hooglerarenklein

kaart