Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Archeologie in de binnenstad

De gemeente Leiden is druk bezig met het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers in de Leidse binnenstad.

Dit biedt een unieke kans voor de archeologen van Erfgoed Leiden en Omstreken om meer te weten te komen over de ontstaansgeschiedenis van de stad. Kansen voor archeologisch onderzoek in de binnenstad zijn er tot op heden weinig tot niet geweest, omdat de binnenstad zeer dicht bebouwd is.

Wat is er tot nu toe gevonden?

De meest spectaculaire vondst tot nu toe werd gedaan in de Papengracht. Hier vonden de archeologen onlangs de zwaar gefundeerde muur van de kapel van het voormalige Barbaraklooster. Volgens historische bronnen zou deze kapel pas na 1441 gebouwd zijn. De bakstenen van de kapelmuur dateren echter uit de 14e eeuw wat duidelijk maakt dat er voor die tijd ook al sprake moet zijn geweest van een groot gebouw. Was dit een voorloper van de kapel? Analyse van de vondsten zal ons leren hoe oud de muur precies is.

Ook op de Kaasmarkt en de Apothekersdijk zijn containers geplaatst onder archeologische begeleiding. Op de Kaasmarkt hebben de archeologen kunnen vaststellen hoe breed de Rijn in het verleden is geweest. De grote zakken met grond die hier uitgegraven zijn, worden binnenkort gezeefd en de vondsten die we daar uit gaan halen kunnen ons vertellen wanneer de vroegere Leidenaren begonnen zijn met het versmallen van de oevers van de Rijn. Tot nu toe kijken we tevreden terug op de resultaten van het project: de aanpak werkt en we vinden de informatie waar we naar op zoek zijn. Ongetwijfeld zullen de komende weken nog veel nieuwe vondsten aan het licht komen.

Meekijken?

Wellicht bent u ook nieuwsgierig naar wat er onder onze binnenstad te vinden is? Onze archeologen geven u de komende weken uitleg en beantwoorden uw vragen op verschillende locaties. U bent van harte uitgenodigd.

De volgende mogelijkheid om een opgraving bij te wonen is woensdag 15 april. Dan wordt er een container in de Caeliciastraat geplaatst. Dit deel van de stad wordt ook wel aangeduid als Maredorp. Uit historische bronnen is bekend dat Maredorp bij de stadsvergroting van 1346/1355 onderdeel ging uitmaken van de stad Leiden. Verondersteld mag worden dat op dat moment al een nederzetting van enige omvang aan de noordzijde van de Rijn aanwezig was. Archeologen hopen op deze plaats er achter te komen vanaf wanneer de eerste bewoning in  Maredorp is ontstaan.

Tussen 11.00-12.00 uur kunt u uw vragen stellen aan de archeologen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door RAAP Archeologisch adviesbureau.


Via deze kaart vindt u de al geplaatste en de nog te plaatsen containers.


Stadsarcheoloog Chrystel Brandenburgh geeft uitleg over de opgraving in de Nieuwstraat


kaart