Erfgoed Leiden en omstreken

Info

COC Leiden draagt 5 meter archief over

Het archief van het COC Leiden uit de periode 2000-2010 is vorige week overgedragen aan Erfgoed Leiden en Omstreken. Met de officiële overhandiging en ondertekening van de overeenkomst verwerft Erfgoed Leiden opnieuw een stukje LHBT-geschiedenis: een belangrijk onderdeel van de veelkleurige Leidse samenleving.

Het in beeld brengen van de geschiedenis van de Leidse homobeweging en doorgeven aan nieuwe generaties is het streven van de projectgroep Geschiedenis van COC Leiden. 'Binnenkort schakelen we over op een digitaal archief, maar vandaag dragen we met veel genoegen vijf meter met bijzondere geschiedenis over aan Erfgoed Leiden. COC Leiden is trots dat onze geschiedenis deel mag uitmaken van de stadsgeschiedenis', aldus secretaris Rochelle Kemmel.

Het eerste deel van het COC archief, vanaf de oprichting in 1968 t/m 1999, is in 2000 al aan Erfgoed Leiden geschonken met als doel de Leidse emancipatie geschiedenis voor de toekomst te behouden en beschikbaar te stellen voor toekomstige onderzoekers. Gemeentearchivaris Ariela Netiv en haar medewerkers waren aangenaam verrast met het aanbod van dit unieke archief. Nu het archiefdeel over 2000 t/m 2010 is overgedragen, is ook deze periode veilig gesteld voor de toekomst en straks beschikbaar voor het publiek. 

 
Ondertekening van de overeenkomst met COC Leiden archief door Jan Thijs Nieborg (voorzitter COC), Rochelle Kemmel (secretaris) en Ariela Netiv (directeur Erfgoed Leiden en Omstreken) Foto: Peter van Eeten (COC Leiden)

COC Leiden is een vereniging, die opkomt voor de belangen van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Leiden, Alphen, Katwijk en de Bolllenstreek. Het COC heeft een lange geschiedenis in Leiden en is een fusie tussen de Leidse Werkgroep Homoseksualiteit en de Lesbische Vrouwen Leiden.

Erfgoed Leiden en Omstreken is hét kennis- en adviescentrum over erfgoed in de Leidse regio. Vanuit de overtuiging dat erfgoed bijdraagt aan de kwaliteit en identiteit van de moderne samenleving, brengt Erfgoed Leiden kennis en collecties bij elkaar en maakt deze bruikbaar voor iedereen.

kaart