Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Programma Museumnacht 19.5.2017

Bij Erfgoed Leiden zit je niet stil: volg een workshop middeleeuwse dans of kalligrafie en maak een spooktocht door het depot of een spiegelwandeltocht over het plafond.  Laat je verrassen door prachtige verhalen uit het verleden en lezingen over de toverlantaarn. Daarna kan je een ijsje van de toekomst proeven!

Tickets zijn te koop via de site van de Museumnacht Leiden.

Spooktocht door het depot
Erfgoed leiden opent 1 keer per jaar de gesloten deuren van het depot! Als het licht uitgaat komt de collectie tot leven. Stap de depots in en kijk, als je durft het, verleden in de ogen. We nodigen je uit voor een spooktocht door het eeuwenoude archief van Leiden. Kom en ontdek een aantal geheimen van de geschiedenis van de stad.

Middeleeuwse dans workshop
Datura was twee jaar geleden een groot succes tijdens de Museumnacht. Vandaar dat ze nu weer te zien zijn. Datura leert je tijdens een workshop van een half uur de basis van het middeleeuws dansen. In een rij of een ronde dans! Natuurlijk met livemuziek. Dit zorgt gegarandeerd voor heel veel vrolijkheid en is geschikt voor alle leeftijden.

Bistro in Vitro
Een interactieve ervaring waarin je meegenomen wordt naar het jaar 2028: wat verwacht jij dan te eten?  Maak kennis met het ijs van de toekomst en proef oa. ijsbeer- en baconijs. Bistro in Vitro laat je kennismaken met gerechten die misschien in de toekomst werkelijkheid worden.

Toverlantaarn
Stel je leeft in de 19e eeuw. Reizen was kostbaar, er was nog geen televisie en naar beelden kijken was nog iets bijzonders. En dan zie je ineens lichtprojecties op een muur verschijnen. Het moet magisch geweest zijn. Tijdens de museumnacht geeft dr. Sarah Dellmann van de Universiteit Utrecht lezingen over haar onderzoek naar de toverlantaarn. Toverlantaarnverzamelaar Gwen Sebus projecteert stadsgezichten van Leiden, verre landen en visuele grappen van toen.


Wandel over het plafond met Wentel
Wentel draait  jouw wereld onderste bovenste. Met een hele simpele tool maak je een wandeling over het plafond. Lever je spullen in bij de gaderobe en stap met z’n tweeën een andere wereld in. Wentel is een ontwerp van Sonja Volmer. Zij is gespecialiseerd in ruimtelijke ervaringen. Eerder te zien op Lowlands en nu in Leiden. Wentel is een echt avontuur voor alle leeftijden.

Kalligrafie-workshop
Leer de kunst van het schoonschrift tijdens de Museumnacht. Kalligrafie is een eeuwenoude techniek. De Romeinen gebruikten het schrift al, net als de monniken in de middeleeuwen. En het is nog steeds hip. Kalligrafie is zelfs een vak aan de Koninklijke Academie van de Kunsten. Vanavond leert Chamilla, student aan de Universiteit van Leiden, je de beginselen van het prachtige schoonschrift tijdens 1 van de 3 workshops.

kaart