Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Leiden verduurzaamt historische woningen

‘Meent u dat? Kan ik mijn enkelglas ramen vervangen en zonnepanelen plaatsen? Dat mag toch niet bij een monument?’ Opmerkingen als deze horen wij nog vaak. Dit is jammer, want in elke historische woning liggen mogelijkheden voor verduurzaming. Wij bij Erfgoed Leiden en Omstreken zijn hier al drie jaar mee bezig. In april 2017 bereikten wij een mijlpaal: 250 monumenteneigenaren zijn geadviseerd hoe zij hun woning kunnen verduurzamen!

De huizen in het oranje hebben een advies voor duurzaam wonen gekregen (bron: Erfgoed Leiden en Omstreken)

Impact
Nu zegt het aantal bezochte huizen natuurlijk niets. Pas als iemand een maatregel uitvoert kan je spreken van verduurzaming. Uit navraag blijkt dat 80% van de geadviseerde huiseigenaren tenminste één maatregel uitvoerde. Vaak deden zij dit met een, of meerdere subsidies. Na uitvoering wonen deze Leidenaren comfortabeler en energiezuiniger in hun historische woning.

Gratis maatwerkadvies

Het advies dat wij bieden is maatwerk. Dit betekent dat wij het specifiek voor de woning opstellen. In de aangeraden maatregelen houden wij rekening met de ouderdom en karakteristieken van het huis. En, ook belangrijk: als erfgoedinstelling letten wij ook op de monumentale waarden. Naast de duurzaamheidsadviezen ontlasten wij de Leidenaar door te wijzen op de beschikbare subsidies en soms verplichte vergunningen.


Dun isolatieglas, grasdak en zonnepanelen, Herengracht in Leiden.

Ook een maatwerkadvies ontvangen?
Wilt u ook een gratis duurzaamheidsadvies ontvangen voor uw historische woning? Dat kan! Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of bel het nummer 071-5165355. Wij nemen vervolgens contact met u op om een afspraak te maken voor het huisbezoek. U kan ook alvast kijken op onze website.

Wilt u zelf al aan de slag kunt u ook kijken op de website de Groene Menukaart waar voor de gemeente Leiden tips zijn opgenomen.

kaart