Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Lancering Lens op Leiden

Erfgoed Leiden lanceert vandaag Lens op Leiden. Dit is een nieuwe tool om historische foto’s op de digitale plattegrond van Leiden en omstreken te plaatsen. Zo kunt u straks via een kaart de fotocollecties doorzoeken.

Foto’s van toen

De collectie van Erfgoed Leiden en Omstreken bevat duizenden historische foto’s. Een groot deel van de collectie is gedigitaliseerd, en te bewonderen in onze beeldbank. Via de foto’s krijgt u een prachtig beeld van een bepaalde locatie: stelt u zich voor hoe u de trein neemt op het oude station. Bekijk de verdwenen huizen op de Vismarkt. Of zie het water stromen door de Stille Mare.

Zoeken op locatie

Het vinden van een afbeelding van een bepaalde locatie, kan lastig zijn. Bij een gedeelte van de collectie is een adres toegevoegd, of worden plaatsgegevens in de titel of beschrijving vermeld. Bij veel afbeeldingen is dat nog niet het geval. Een ander probleem is dat adresgegevens vaak wijzigen. En hoe ga je om met gebouwen of straten die verdwenen zijn?
Dit alles maakt het lastig om de collectie nu via een kaart doorzoekbaar te maken. Daarom willen we u vragen ons te helpen om (duurzame!) coördinaten aan de afbeeldingen toe te voegen. Zo is het zelfs mogelijk om aan afbeeldingen van verdwenen gebouwen een locatie toe te kennen.

Aan de slag!

Bekijk de afbeelding en de metadata om het camerastandpunt en het gebied dat op de foto staat te bepalen. U kunt op de foto klikken om deze te vergroten.


 

Heeft u de locatie bepaald?
   Sleep de camera naar de positie van de fotograaf
   Zet de marker op de objecten die gefotografeerd worden
   Pas de kijkhoek aan met behulp van de slider
   Bent u tevreden? Klik dan op Taak opslaan
Weet u de locatie niet?
  Als u de locatie niet weet, kunt u kiezen voor Taak overslaan, u krijgt dat een nieuwe afbeelding te zien
  Is het onmogelijk om de foto te prikken? Klik dan op Onmogelijke taak!
Wilt u meehelpen?

Fijn! Klik dan hier.

De code van Lens op Leiden is open source, dus iedereen kan deze tool gebruiken. Daarnaast wordt de data voor iedereen open beschikbaar gesteld.

De resultaten van de eerste dat kunt u hier bekijken: 

kaart