Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Open Monumenten Dagen Leiden

In het weekend van 8 en 9 september openen monumenten in Leiden en omgeving hun deuren. Er is weer een bijzonder programma samengesteld. Het thema is 'In Europa'. Het accent ligt op internationale architectuurstromingen, vergelijkbare én onderscheidende (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste kunsten en uitwisseling van kennis en wetenschap.

Programma
Naast een aantal bekende Leidse topmonumenten zoals de Pieterskerk, het Academiegebouw en het Gravensteen, kan de bezoeker ook elk jaar weer een kijkje nemen in panden die gerestaureerd worden, of die in verbouwing zijn. Dit jaar kan men een kijkje nemen achter de schermen bij de verbouwing van de voormalige RK Leesbibliotheek aan Steenschuur 17. Ook het pand Rapenburg 94 is in verbouwing. Hier woonde destijds Willem Cornelis zn. Speelman, alias de duivenbode, wiens postduiven een cruciale rol speelden ten tijde van het Leids beleg in 1574. Of breng een bezoek aan Het Leids wevershuis, archeologisch park Matilo, Muurtoren Oostenrijk en houtzaagmolen de Herder, die onlangs van een nieuw rieten dak is voorzien.

Kijk voor een compleet overzicht van de deelnemende monumenten op:  www.openmonumentendagenleiden.nl. Het programmaboekje, de Engelse gids en de Kidsgids zijn vanaf 3 september af te halen bij het Stadhuis, de receptie van Erfgoed Leiden en omstreken, verschillende locaties van BplusC en diverse boekhandels en musea in Leiden.

kaart