Erfgoed Leiden en omstreken

Info

23 november: Pieter de la Court-lezing

Pieter de la Court (1618-1685) was een opvallende vrijdenker, pamflettist en invloedrijke Leidse lakenhandelaar. Op 23 november herdenkt de Gemeente Leiden samen met de Universiteit Leiden, de Historische Vereniging Oud Leiden en Erfgoed Leiden zijn 400ste geboortejaar met de Pieter de la Court-lezing. Op deze bijeenkomst laten deskundige sprekers van de Universiteit Leiden zich vanuit verschillende invalshoeken uit over deze vrijdenker en trekken parallellen met het heden.

De Pieter de la Court-lezing wordt gehouden op vrijdag 23 november van 15.00-17.00 uur in de Marekerk in Leiden (Lange Mare 48). De lezing is vrij toegankelijk en de inloop is vanaf 14.30 uur.

Historische achtergrond
Pieter de la Court, geboren in Leiden als zoon van Vlaamse migranten, was een van de belangrijkste schrijvers over politiek en economie tijdens de Gouden Eeuw in Nederland. Hij schreef zich in 1631 in aan de Latijnse School en in 1643 als student aan de Universiteit Leiden. Als vrijdenker bepleitte hij religieuze tolerantie en democratisering, en als een van de meest succesvolle lakenhandelaars van zijn tijd was hij groot voorstander van vrijhandel en immigratie. Ook tijdgenoten als Spinoza, Hugo de Groot, Johan de Witt, Jan van Hout bogen zich destijds over deze belangrijke thema’s. In allerlei opzichten was Pieter de la Court een tot de verbeelding sprekende Leidenaar met opvattingen die ook nu nog (en juist weer) actueel zijn. Hij sprak zich nadrukkelijk uit over problemen als diversiteit, inclusiviteit, ondernemerschap, wereldhandel en democratisering. 
In Leiden zijn een straat (in de Tuinstadwijk) en een gebouw (de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Leiden) naar hem vernoemd.

 Portret van Pieter de la Court, Abraham van den Tempel, 1667 (foto: Studio Rijksmuseum)

Programma Pieter de la Courtlezing
De Pieter de la Court-lezing wordt gehouden door historicus dr. Arthur Weststeijn. De historicus is auteur van het boek De radicale republiek (2013) over leven en werk van Pieter de la Court en diens jongere broer Johan. Weststeijn is als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Leiden.

Hierna volgen bijdragen van:
Prof. dr. Ariadne Schmidt (historicus Universiteit Leiden): Diversiteit en inclusiviteit in de Leidse samenleving.
Mr. Marishka Neekilappillai (jurist Universiteit Leiden): Open wereldhandel, globalisering en ondernemerschap.
Prof. dr. Ruud Koole (politicoloog Universiteit Leiden): Democratische processen, toegankelijkheid en betrokkenheid.

Tot slot is er gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie met de sprekers. Ivo Wildenberg, die de bibliografie van Pieter de la Court samenstelde, zal als moderator optreden. Een kleine pop-up tentoonstelling in de Marekerk illustreert die middag het werk van Pieter de la Court. Na afloop is er de mogelijkheid na te praten met een drankje en een hapje.


 

kaart