Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Expositie “Bezetting Academiegebouw Leidse Universiteit"

Dertig jaar geleden werd het Academiegebouw tijdens de viering van het 410-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Leiden bezet door studenten van de actiegroep ‘Een nieuwe lente’. De foto’s die fotograaf Fred Rohde destijds vanaf de frontlinie maakte, zijn nu te bewonderen bij Erfgoed Leiden en Omstreken.

Het begon allemaal met de komst van minister Deetman naar Leiden

Het begon allemaal met de komst van minister Deetman naar Leiden

 

De expositie, samengesteld door Molly Ackerman, toont de foto’s die Rohde van donderdag 7 t/m zondag 10 februari 1985 van de bezetting nam. De actie was een protest tegen de plannen die minister Deetman met het nieuwe studiefinancieringsstelsel had. Hij wilde de renteloze voorschotten en volledige beurzen omzetten in een stelsel met een basisbeurs als gift voor iedere student en rentedragende voorschotten.

De bezetting zorgde ervoor dat minister Deetman genoodzaakt was om zijn lustrumtoespraak niet in het Academiegebouw, maar in een afgekeurde collegezaal aan de Kaiserstraat te houden. Het duurde niet lang voordat ook daar de feestelijkheden werden verstoord. Het was het begin van de bezetting die enkele dagen zou duren en voor veel positieve beeldvorming zou zorgen.

Tijdens de bezetting werd veel tijd besteed aan (onderling) overleggen

Tijdens de bezetting werd veel tijd besteed aan (onderling) overleg

 

Mede dankzij de interviews die de studenten gaven (hier in het 'zweetkamertje'), werd een positieve beeldvorming gecreeerd

Mede dankzij de interviews die de studenten gaven (hier in het 'zweetkamertje'), werd een positieve beeldvorming gecreëerd

 

Fred Rohde was als 'embedded' fotograaf al vanaf begin november 1984 betrokken bij de acties van de studenten. Zijn foto's verschenen in de Leidse Courant, de alternatieve Leidse Stadskrant en het magazine van de Leidse Studentenbond (LSb). In de jaren erna fotografeerde Rohde ook voor het Leidsch Dagblad en gaf hij les in fotografie bij het LAK.

 

De expositie, onderdeel van de serie exposities in het kader van 'Retrospectief Fred Rohde - 50 Jaar Fotografie', was tot 1 mei 2015 te bewonderen in de expositieruimte van Erfgoed Leiden en Omstreken.

 

kaart