Erfgoed Leiden en omstreken

Info

#VVDW: Een gave winkelpui

Het herstel van de winkelpui van Hogewoerd 116 leverde een verrassing op.  Na het verwijderen van beplating kwam een gave pui tevoorschijn, gemaakt voor fotohandel Bonte in 1937 en met een zeldzaam glazen plafond.

  De winkelpui van Hogewoerd 116 voor het verwijderen van de beplating. Foto Giskit Gemeente Leiden, 2018

 De winkelpui van Hogewoerd 116 na het verwijderen van de beplating

Aan de onderkant van de pui was al te zien dat het om een bijzonder ontwerp gaat. Vooral de pijl in de granitovloer van de portiek, die de ingang van de fotohandel markeerde, én de stalen etalages trokken de aandacht.

 De winkelpui van Hogewoerd 116 na het verwijderen van de beplating. In de granitovloer van de portiek is een pijl afgebeeld. Ook het glazen plafond is nu zichtbaar.

Glazen plafond
Nu de winkelpui als het ware is afgepeld, zijn ook de glazen bovenlichten en een glazen plafond in de portiek zichtbaar geworden. Zo’n glazen plafond, gemaakt van ijzeren legramen, is zeldzaam in Leiden. Een vergelijkbare constructie komt voor bij de winkelpuien van Hogewoerd 111, Breestraat 23, Breestraat 175 en Botermarkt 8. De vormgeving van de pui is verwant aan de Art Deco, vanwege de hoekige ornamentiek van bijvoorbeeld de lijst in het pleisterwerk boven de bovenlichten.

 Vergunningstekeningen van de pui die in 1937 is aangebracht. De tekeningen dateren van 1936 en zijn vervaardigd door bouwkundige L. van Riet uit Rijswijk. Bouwvergunningenarchief Gemeente Leiden, BV2110, 1936

 Hogewoerd 116 in 1968. Foto collectie Erfgoed Leiden en Omstreken

Fotohandel
De pui werd in 1936 ontworpen voor Fotohandel Bonte. Deze was begin dertiger jaren al aan de Hogewoerd 116 gevestigd. Het bedrijf verkocht fototoestellen, -albums, -lijsten en –standaards. Ook kon je er foto’s laten maken en afdrukken. Twee jaar na de verbouwing verhuisde de firma naar Korevaarstraat 2A. Tegenwoordig is Hogewoerd 116 in gebruik als woning. De eigenaar gaat de winkelpui uit 1937 opknappen met behulp van de Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld.

 Krantenbericht over de heropening van Hogewoerd 116, Leidsch Dagblad, 23-03-1937, pagina 16

Vondst van de Week
Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site, twitter en facebook houden zij u op de hoogte.

Cas Nagtzaam

Met dank aan Michel Labordus, die Erfgoed Leiden en Omstreken wees op de vergunningstekeningen van de winkelpui.

kaart