Erfgoed Leiden en omstreken

Info

#VVDW: Achtste kind van Gilbert de Lannoy

In 1621 vertrok Philippe de Lannoy vanuit Leiden naar Amerika. Onder de naam Delano kreeg hij daar veel nageslacht, onder andere president Franklin Delano Roosevelt. Vele internationale onderzoekers hebben zich al verdiept in de genealogie van deze familie die afstamt van Gilbert de Lannoy uit Tourcoing (Noord-Frankrijk). Dankzij een uitbreiding van onze personendatabase hebben we een achtste kind van deze Gilbert gevonden: Sara de Lannoy.

Op de website van Erfgoed Leiden en Omstreken kun je zoeken in een personendatabase met ruim 7 miljoen namen. Tot voor kort kon je bij de huwelijken alleen zoeken op de namen van de bruid en bruidegom in Leidse huwelijksakten. Nu zijn aan die database de namen van getuigen die optraden bij de huwelijken toegevoegd. Plús hun relatie tot de bruid of bruidegom. Dat biedt een enorme schat aan extra gegevens voor genealogisch onderzoek. 

Het onbekende achtste kind: Sara de Lannoy
Tot nu toe waren uit het huwelijk van stamvader Gilbert de Lannoy, ook wel als “de Lano” geschreven, zeven kinderen bekend. Dank zij alle doorzoekbare huwelijksgetuigen weten we nu dat hij nog een achtste kind had: Sara de Lannoy (de Lano)

Deze Sara trouwde in 1612 te Leiden met Pieter Provoost, wolkammer uit Aken. Als getuigen traden op twee bekenden van de bruidegom en een tante en een zus (geschreven als “Margriete de Lano”) van de bruid. We weten dat Gilbert een dochter met de naam Margriete had, maar dat wil niet zeggen dat het hier om dezelfde persoon gaat en dat Sara dus ook een dochter van Gilbert was. Er woonden bijvoorbeeld ook meerdere Sara’s de Lannoy tegelijkertijd in Leiden. Dus de puzzeltocht gaat nog even verder.

  
Trouwakte met de volgende tekst: 
Pieter Provoost, wolcammer, jongman van Aecken, vergeselschapt met Jan Calgy ende Jaecques de Refay, zijn bekenden

Met

Sara de Lano, jongedochter van Leyden vergeselschapt met Francoyse du Buy haer moeye ende Margriete de Lano haer zuster

Het achtste kind
Rond 1624 overlijdt Pieter Provoost (echtgenoot van Sara), want in november 1625 kondigde Sara haar huwelijk met wolkammer Usmee Souzy aan. Zij overleed zelf zeven jaar later, waarna weduwnaar Usmee in het huwelijk trad met Mary du Croque.

Bij dit huwelijk in 1632 nam de bruidegom volgens de akte zijn zwager uit zijn huwelijk met Sara mee: Jan de Soutere. Van deze Jan was al bekend dat hij gehuwd was met Jeane de Lannoy, één van de dochters van Gilbert de Lannoy. Jan de Soutere kan alleen maar zwager zijn geweest van Usmee Souzy als hun (eerdere) echtgenotes zusters waren. Dankzij de opnamen van getuigennamen in de database is dat nu ontdekt. En daarmee kennen we nu Sara als achtste kind van Gilbert de Lannoy.

Trouwakte van Usme Sause, weduwnaar van Sara de Lannoy volgende tekst:

Usme Sause, wolcammer, weduwnaer van Sara de la Noo, wonende opte Coepoirtgraft vergeselt met Jan de Soutere sijn schoonbroeder
Met
Marij du Croque, weduwe van Guilliame Moutan in de Fockersteech vergeselschapt met Jenne de Lesi wonende opte Middelstegraft haer nichte

Ondertrouwregisters 1575-1811
Een voorgenomen huwelijk diende in alle protestantse kerken op drie opeenvolgende zondagen afgekondigd te worden. Mocht iemand bezwaar aantekenen, dan kon een huwelijk worden ‘gestuit’. Dan bekeek men of de bezwaren rechtsgeldig waren. Dat kon bijvoorbeeld als iemand gehuwd al was of huwelijksbeloften aan een ander had gedaan. Het huwelijk zelf werd in slechts één kerk voltrokken en dan ook alleen vermeld in het huwelijksregister van die kerk. Als een echtpaar wel in Leiden in ondertrouw ging, maar het huwelijk elders liet voltrekken, werd zogenaamde attestatie verleend. De gedigitaliseerde Leidse (protestante) ondertrouwregisters lopen van 1575 tot en met 1811. 

 Het Trouwverbond. Prent uit de collectie van het Rijksmuseum. Uitgever: Erven de Weduwe Jacobus van Egmont, Amsterdam 1761 - 1804

Schepenhuwelijken
Leden van de protestantse gemeente trouwden voor een dominee in de kerk. Voor rooms-katholieken, doopsgezinden, remonstranten en leden van andere kerkgemeenschappen was dat minder vanzelfsprekend. Zij konden door twee schepenen van de stad Leiden worden getrouwd en daarmee een rechtsgeldig huwelijk sluiten. Van deze huwelijken beheert Erfgoed Leiden de zogenaamde huwelijksregisters voor schepenen (1592-1811). Oudere ondertrouwregisters bevatten gegevens over de periode 1575-1592. 
 
Gedigitaliseerd ondertrouwboek 'echtboek' uit 1592. Zelf doorbladeren kan via deze link.

Vondst van de Week
Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site, instagram, twitter en facebook houden zij u op de hoogte.

Cor de Graaf
29 oktober 2022

 

kaart