Erfgoed Leiden en omstreken

Info

#VVDW: het archief van architect Reyneveld

Bouwdossiers uit de jaren 1920 afkomstig van het architectenbureau Josua Wilhelm Reyneveld. We kregen ze onlangs van zijn kleinzoon. Er zitten onder andere dossiers bij van woningen in de Professoren- en Burgemeesterswijk én correspondentie met de gemeente Leiden. Bijzonder, omdat we van deze periode vrijwel niets hebben in het stadsarchief. In 1929 brandde het Leidse stadhuis af en daarmee gingen de bouwdossiers die zich op dat moment in het stadhuis bevonden, in vlammen op.

Gelukkig lag in 1929 het grootste deel van het stadsarchief al in een apart archiefgebouw aan de Boisotkade 2A. Maar wie zoekt naar tekeningen van panden van voor 1929 zal dus van een koude kermis thuis komen. Gelukkig hebben we nog architecten-archieven, van bijvoorbeeld W.C. Mulder en J. van der Heijden. Hierin zitten veel bouwtekeningen van vóór de stadhuisbrand.

Herman Heuff, brandweerlieden proberen de brand in het Leidse stadhuis te blussen. Tekening in Oost-Indische inkt, gemaakt tijdens de brand in februari 1929. Collectie Erfgoed Leiden en Omstreken, PV_PV16956.1.

Vergunningverlening door de gemeente Leiden gericht aan architect J.W. Reyneveld, voor het plaatsen van een schuurtje in de tuin van een pand aan de Cobetstraat, 1924. Dergelijke stukken vinden we niet meer in het stadsarchief, omdat deze met de stadhuisbrand van 1929 verloren zijn gegaan. Deze brief bevindt zich in het archief van architect J.W. Reyneveld dat Erfgoed Leiden en Omstreken onlangs geschonken kreeg. 

Josua Wilhelm Reyneveld
Onlangs kreeg Erfgoed Leiden opnieuw een archief van een architectenbureau, met bouwtekeningen en de bijbehorende correspondentie uit de jaren voor 1929. Het gaat hier om Josua Wilhelm Reyneveld (Koudekerk aan den Rijn, 1-9-1887 – Leiden, 18-10-1976). Hij begon al op jonge leeftijd als timmerman en aannemer. Later maakte hij ontwerpen voor met name woonhuizen.

Professoren- en Burgemeesterswijk
Een aanzienlijk deel van zijn ontwerpen is te vinden in het gebied dat nu bekend staat als de Professoren- en Burgemeesterswijk. In de jaren twintig van de vorige eeuw werkte de gemeente Leiden aan een stadsuitbreiding aan de zuidoostkant van de stad. Dat gebied stond toen bekend als het Raamland, velden waar bewerkt Leids laken werden opgerekt en gedroogd. Reyneveld ontwierp hiervoor huizenblokken en kapitale woningen, die erg aan de Amsterdamse School doen denken.

Brochure voor wonen in de nieuwe wijk 'Zuid-Oost', met op de foto een door J.W. Reyneveld ontworpen pand, gelegen op de hoek van de Cobetstraat en de Fruinlaan, jaren 1920.

Kantoor aan huis in de Cobetstraat
In het archief dat we binnen kregen, bevinden zich tekeningen van en correspondentie over panden in de Cobetstraat, Fruinlaan en Wasstraat. Reyneveld woonde na zijn huwelijk in 1913 aan het Rapenburg 115. Maar na de voltooiing van een aantal door hem ontworpen huizen aan de Cobetstraat ging hij er met zijn vrouw en kinderen zelf wonen, op nummer 14. Dit was een hoekpand met aanbouw, waarin hij zijn kantoor had.

Ontwerp door J.W. Reyneveld van Cobetstraat 14, het pand waar hij met zijn gezin ging wonen en waar hij ook zijn kantoor had, 1923.

Ontwerp gevel Cobetstraat 14 door J.W. Reyneveld - zijde Fruinlaan. In het dak geschreven "rieten dak", 1923.

Situatieschets van het door Reyneveld ontworpen pand Cobetstraat 14, op de hoek met de Fruinlaan, 1923.

Actief in Zuid-Holland
Reyneveld ontwierp niet alleen panden in Leiden. Uit zijn archief blijkt dat hij ook actief was in onder andere Bleiswijk, Oegstgeest, Wassenaar en Nieuwveen. Zijn werkgebied was Zuid-Holland. Hij heeft een zeer uitgebreid en gevarieerd oeuvre op zijn naam staan, van allerlei agrarische gebouwen rond Leiden tot winkelhuizen, maar vooral woonhuizen.

Vondst van de Week
Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze website, Twitter, Instagram en Facebook houden ze je op de hoogte.

André van Noort
8 maart 2024

kaart