Erfgoed Leiden en omstreken

Info

#VVDW: Hondenrooster bij de Burcht

Aan de voet van de Burcht, voor de 17de-eeuwse voorpoort met het smeedijzeren hekwerk, bevindt zich een halfrond rooster in de bestrating. De afdeling Beheer van de Gemeente Leiden stelde aan Erfgoed Leiden en Omstreken de vraag wat het voor rooster is. En of het historische waarde heeft. Na wat speurwerk blijkt dat het een hondenrooster is. Het is in 1989 geplaatst om te voorkomen dat honden de Burchtheuvel konden betreden om daar te worden uitgelaten.

Het rooster vormt een vloer van stalen stangen die vrij ver uit elkaar liggen, zodat honden er niet overheen kunnen kopen. Zulke roosters vinden we vaak aan de rand van natuurgebieden om te voorkomen dat dieren een gebied binnenkomen of juist verlaten. In een stedelijke omgeving zie je ze niet vaak.

2024vvdw1804Het hondenrooster bij de Burcht, augustus 2024. Foto: Erfgoed Leiden en Omstreken. 

Campagne
In 1988 maakte het gemeentebestuur plannen om van Leiden een schonere stad te maken. Onderdeel van deze campagne was het doel om hondenbezitters de uitwerpselen van hun dieren zelf te laten opruimen. En de Burcht en het Van der Werffpark af te sluiten voor honden. Daarnaast waren er plannen om zwerfvuil sneller op te ruimen, onkruid te verdelgen en graffiti direct na aanbrengen te verwijderen.1

2024vvdw1801Burchtplein met hondenrooster, februari 1995. Foto door Jan Lagas, uit de collectie van Erfgoed Leiden (PV_PV3812.9).

Kritiek en protest
In de krant is te lezen dat er veel kritiek kwam op het beleid van de gemeente om overlast van hondenpoep in de stad te bestrijden. Er werd zelfs een politieke partij, Leefbaar Leiden, opgericht met als doel op te komen voor de positie van de hond en zijn bezitter. De partij verzette zich tegen ‘de verhoging van de hondenbelasting, het aanlijngebod voor honden en het plaatsen van een ‘wildrooster’ bij De Burcht.’ 2

Zeppelin
De gemeente zette de campagne om van Leiden een schonere stad te maken kracht bij door een luchtballon in de vorm van een zeppelin boven het Stadhuisplein te laten zweven. Dit gebeurde in het kader van de ‘Actie schoon Leiden samen vervuiling bestrijden’. De ballon werd tot twee keer toe lek geschoten.3 Of de schoten gelost werden uit protest tegen het beleid van de gemeente, of dat er sprake was van baldadigheid is niet bekend.

2024vvdw1803
Leidsch Dagblad, 10 mei 1989, pagina 17. Historische Kranten, Erfgoed Leiden en Omstreken.

Beperkte historische waarde
Ondanks alle weerstand is het wildrooster sinds 1989 nog altijd blijven liggen. Het rooster zelf heeft beperkte historische waarde en wordt mogelijk binnenkort verwijderd. Wel vertelt het een interessant verhaal over de nog altijd actuele discussie over hondenoverlast in een stedelijke omgeving.

2024vvdw1802Ansichtkaart. Toegang Burchtheuvel zonder hondenrooster, circa 1912. Uit de collectie van Erfgoed Leiden en Omstreken (PV_PBK1758).

Voetnoten:

  1. Leidsch Dagblad,15 november 1988, pagina 13. Historische Kranten, Erfgoed Leiden en Omstreken. 
  2. Leidsch Dagblad,15 november 1988, pagina 13. Historische Kranten, Erfgoed Leiden en Omstreken. 
  3. Leidsch Dagblad, 10 mei 1989, pagina 17. Historische Kranten, Erfgoed Leiden en Omstreken.

Vondst van de Week
Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze website, XInstagram en Facebook houden ze je op de hoogte.

Cas Nagtzaam
14 november 2024

kaart