Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#7: Album Wetrens

De vondst van deze week is Album Wetrens, een in alle opzichten uniek herinneringsalbum in de bibliotheekcollectie van Erfgoed Leiden en Omstreken. Het werd cadeau gegeven aan A.J. Wetrens (1822-1899) bij zijn afscheid in 1882 als dirigent van de Hooglandse Kerk in Leiden. Architect en ontwerper Theo Colenbrander (1841-1930) ontwierp de albumbladen en de in Leiden geboren boekbinder J.A. Loebèr (1869-1957) de gedecoreerde kunstband. Bijzonder is het uitbundige, contrasterende kleurgebruik.

Wetrens was onder meer directeur van de muziekschool van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst. In 1882 nam hij afscheid als dirigent van het koor en orkest van de Hooglandse Kerk. Ter gelegenheid daarvan ontving hij dit prachtige album, waarin velen een afscheidsgroet of gedicht achterlieten. Daarna lag het album ter inzage voor belangstellenden, samen met een lijst met daarop in sierlijke letters ´Stadsgehoorzaal te Leiden. Bezichtiging van het Album van den Heer Wetrens, 15 Februarij 1883.´ Deze lijst werd onder meer ondertekend door bekende Leidse drukkers als Trap en Hooiberg, en is eveneens in de collectie van ELO te vinden (signatuur LB 69245 portefeuille).

De afbeelding toont een van de 34 bladen in het album, alle zeer divers qua ontwerp. Sommige tonen architectonische of oosterse elementen, andere hebben een meer gestileerde vormgeving. Wat ze allemaal gemeen hebben, is het uitbundige, contrasterende kleurgebruik, dat we vanaf circa 1890 ook aantreffen in de keramiek- en tapijtontwerpen van Colenbrander. Colenbrander was van oorsprong architect, maar is wellicht beter bekend als artistiek leider van diverse plateelbakkerijen, waaronder Plateelbakkerij Rozenburg in Den Haag. Ook genoot hij aanzien als tapijtontwerper. In 1882 kwam het voor dit herinneringsalbum tot een gelegenheidssamenwerking met de nog jeugdige J.A. Loebèr. In de collectie bevindt zich ook een brief van Colenbrander aan Wetrens, waarin hij bij een klein aantal albumplaten uitleg geeft over de voorstelling.

Album Wetrens is een van de meest bijzondere huldigingsalbums in de bibliotheekcollectie van Erfgoed Leiden en Omstreken. Het is momenteel in bruikleen bij het Drents Museum in Assen, waar het tot en met 28 september 2014 is te zien in de tentoonstelling ‘Theo Colenbrander (1841-1930) – Dutch design avant-la-lettre’.

Meer lezen: ‘Een eeuw geleden muziekfestivals te Leiden’ door E. Pelinck in het Leids Jaarboekje 1961 (pag. 100-114).

 

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site en het twitter-account ErfgoedLeiden houden zij u op de hoogte.

 

Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'

kaart