Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#10: Rococo stucplafond

De vondst van week 20 is een fraai gedecoreerd stucplafond uit het midden van de 18de eeuw. Het plafond is jaren weggetimmerd en verborgen geweest en kwam tevoorschijn bij verbouwingswerkzaamheden. De vondst is door de bouwhistorici van Erfgoed Leiden en Omstreken aangetroffen in de voormalige voorkamer van het rijksmonument Breestraat 49 in Leiden.

Breestraat 49 is in Leiden vooral bekend als uitgaansgelegenheid, zo was het tot voor kort het Spaans restaurant  Oloroso, daarvoor lange tijd discotheek Dancing Central, wat zijn naam weer ontleende aan het hotel-café-restaurant wat daarvoor in Breestraat 49 was gevestigd. Het pand, een rijksmonument,  is echter in zijn huidige vorm in het midden van de 18de eeuw gebouwd als een groot en statig woonhuis.

Het is van dit woonhuis dat de plafondafwerking van de voorkamer weer in zicht kwam. Het is een stucwerkplafond in rijke rococovormgeving. Het kenmerkt zich door a-symmetrische zwierige C- of schelpvormen. Dit heet een rocaille en vandaar de architectuurstijl rococo.  Het plafond in Breestraat 49 doet sterk denken aan rococostucwerk in andere Leidse huizen, bijvoorbeeld Breestraat 125 uit 1751 en Rapenburg 65 van omstreeks 1750. Het stucwerk in deze huizen is van de hand van de toen in Leiden werkzame Italiaanse stucwerker Carlo Bernardo Laghi. Wellicht is het stucwerk in Breestraat 49 ook van zijn hand. Opmerkelijk is het lege middenveld. Het kan zijn dat een middenornament verdwenen is, maar er kan ook een schildering op doek hebben gehangen. De zwarte afwerking is een latere afwerking, van oorsprong zal het stucplafond  helder wit zijn geweest.

Het plafond zal nu maar korte tijd in het zicht zijn, helaas moet door moderne brandweereisen het plafond achter een brandwerend plafond worden weggetimmerd.

 

Literatuur stucwerk:

C.W. Fock, ‘Stucwerk in Leiden’ , in: Th.H. Lunsingh Scheurleer (red.), Het Rapenburg, Geschiedenis van een Leidse gracht, deel IVa: Leeuwenhorst, Leiden 1989, p. 79 t/m 133.

W.V.J. Freling, Stucwerk in het Nederlandse woonhuis, uit de 17e en 18e eeuw, Leeuwarden 1996, 2de druk.

 

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site en het twitter-account ErfgoedLeiden houden zij u op de hoogte.

 

Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'

kaart