Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#19: Correspondentie Kamerlingh Onnes

Tijdens de inventarisatie van het archief van prof. dr. W.H. Keesom ontdekten wij een stapeltje correspondentie van de bekende natuurkundige prof. dr. H. Kamerlingh Onnes. Het was verbazingwekkend deze stukken te vinden in een ander archief dan het archief van Kamerlingh Onnes, dat zich reeds geïnventariseerd in Museum Boerhaave bevindt.

Heike Kamerlingh Onnes (1853 – 1926) werd in 1882 hoogleraar experimentele natuurkunde aan de Universiteit Leiden. Hij begon in Leiden met de bouw van een koudelaboratorium. Hier hield hij zich bezig met het vloeibaar maken van gassen. In 1908 slaagde hij er als eerste in om helium bij een temperatuur van -269 °C vloeibaar te maken. Hiermee kreeg Leiden al snel het predikaat koudste plekje ter wereld.

Dat zijn correspondentie is aangetroffen in het archief van W.H. Keesom is op zich niet zo verwonderlijk. Keesom was zijn student en opvolger als directeur van genoemd laboratorium. Willem Keesom (1876 – 1956) zette het werk van zijn leermeester voort. In 1926 slaagde hij er als eerste in  om helium in vaste toestand te brengen.

In genoemd stapeltje zitten brieven van andere wetenschappers als J. Timmermans, J.E. Verschaffelt, S. Young, P. Chappuis, Th.W. Voigt, E. Hartog, J.A. Beattie, W.A. Noyes, M.K. Dickinson, P.G. Cath en natuurlijk Willem Keesom. De brieven handelen over lage temperaturen en zijn van de periode 1906 – 1923.

 

André van Noort

 

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site en het twitter-account ErfgoedLeiden houden zij u op de hoogte.

 

Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'

kaart