Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#21: Gewapend glas

In een voormalige school aan de Middelstegracht 5-7 bevinden zich een aantal lichtkappen die uit de bouwtijd van het pand dateren. De zeldzame gewapende beglazing van de lichtkappen is op een paar plekken nog aanwezig (zie foto).

Oorspronkelijk gewapend glas op het dak van de school

 

Aan de Middelstegracht werd in 1925 een nieuwe Christelijke bewaarschool gebouwd naar ontwerp van Willem Fontein. De architectuur van de gevel aan de Middelstegracht is uitgevoerd in de kenmerkende, in die tijd populaire Amsterdamse schoolstijl met een verspringende daklijn. Een bewaarschool was gericht op kinderen van drie tot zes jaar. Per wet was in 1924 geregeld dat de klassen maximaal 48 kinderen groot mochten zijn. De school had in opzet 4 lokalen, dus was er plaats voor ongeveer bijna 200 kinderen. Het aantal leerlingen was steeds meer dan overvloedig, zodat vele jaren om de toelating van de leerlingen werd geloot.

In de periode dat de school werd gebouwd kwam er aandacht voor hygiëne en gezondheidzorg en was er aandacht voor voldoende licht en verse lucht. Er was een voorkeur voor eenlaagse schoolgebouwen, omdat de leerlingen anders bedorven lucht van de benedenlokalen zouden inademen. De bewaarschool heeft ook slechts een laag en de lokalen zijn voornamelijk gericht op de aan de achterzijde gelegen speelplaats en hebben daar grote vensters. Een gangstructuur door het pand ontsluit alle vertrekken. De gang en de inpandige vertrekken zijn voorzien van lichtkappen, om ook daar voldoende licht te laten toetreden. Deze lichtkappen zijn voorzien van gewapend glas en ventilatieluiken. In 2011 werd het pand aangewezen als gemeentelijk monument.

 

Dit type beglazing werd aan het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw gemaakt voor glas dat breuk en brand moest kunnen weerstaan. Het gewapend glas werd gemaakt door een metalen wapeningsnet vanaf een rol in gloeiend glas te drukken, waarna het glas werd uitgewalst. Op de foto is te zien dat men er bij het productieproces van dit type glas er niet altijd in slaagde het wapeningsnet zijn vorm te laten behouden.

 

Cas Nagtzaam

 

 

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site en het twitter-account ErfgoedLeiden houden zij u op de hoogte.

 

Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'

kaart