Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#23: Opgraving Boshuizen

Op dinsdag 26 augustus is de eerste spade de grond in gegaan bij de sportvelden aan de Boshuizerkade. Archeologen van het bedrijf Diachron gaan hier de komende 7 weken een opgraving uitvoeren waarbij allerlei sporen en vondsten uit het verleden aan het licht zullen komen. In deze Vondst Van De Week geven we een vooruitblik.

De verwachtingen waren hooggespannen toen archeologen in april 2013 een proefsleuvenonderzoek startten op de noordelijke sportvelden aan de Boshuizerkade. Ze verwachtten sporen van de Romeinse verbindingsweg, de limesweg te vinden. De verrassing was groot toen niet de Romeinse weg, maar iets heel anders gevonden werd: nederzettings-sporen uit de 7e eeuw, ook wel de Merovingische periode! Dat was voor het eerst in Leiden! Nu, ruim een jaar later, wordt deze archeologische vindplaats opgegraven en wordt het terrein bouwrijp gemaakt voor woningbouw.

Archeologen van Diachron leggen de eerste proefsleuf op het terrein aan.

Een vroegmiddeleeuwse nederzetting aan de Rijn

Door het onderzoek uit 2013 weten we dus al dat in de vroege middeleeuwen op de zuidelijke oever van de Rijn een kleine nederzetting lag. De sporen die hier nu nog van in de bodem liggen bestaan uit de resten van houten woonhuizen, kleine schuurtjes, afval- en waterputten. De nederzetting lag op een smalle droge oeverwal met aan weerszijden lage drassige gebieden. De boerenerven werden omgeven door greppeltjes die er voor zorgden dat de nederzetting goed ontwaterd werd. Met de opgraving die deze week gestart is wordt het gehele nederzettingsterrein opgegraven en krijgen we een beter beeld van het leven in deze tijd. Vragen die hierbij beantwoord kunnen worden zijn bijvoorbeeld: Wanneer werd de nederzetting bewoond? Hoeveel mensen woonden er en hoe voorzagen zij in hun levensonderhoud? Was er sprake van handel, want door zijn ligging in het mondingsgebied van de Rijn was deze nederzetting een gunstige plaats voor het onderhouden van handelscontacten met de Noordwest-Europese kustgebieden en de stroomgebieden van Maas en Rijn?

 

Uniek in Leiden

De opgraving aan de Boshuizerkade is voor de Leidse archeologen heel speciaal. Het geeft een uniek inkijkje in het verleden, want juist over de vroege middeleeuwen weten we in Leiden nog maar bar weinig. Lange tijd leek het dat er in het Leidse grondgebied geen nederzettingsterreinen aanwezig waren uit de vroege middeleeuwen. Het onderzoek naar deze periode is dan ook een van de speerpunten in de vorig jaar vastgestelde Onderzoeksagenda Archeologie en Bouwhistorie Leiden.

Opgravingslocaties van deze omvang zijn bovendien zeldzaam in het dichtbebouwde Leiden. Hierdoor is een opgraving van deze schaal een uitzonderlijke situatie. De aangetroffen sporen stellen ons in staat verbanden te leggen met sporen uit dezelfde perioden die in Oegstgeest (Nieuw-Rhijngeest), Valkenburg en Leiderdorp zijn gevonden. De nederzetting die op het terrein aan de Boshuizerkade is gelokaliseerd vult het gat tussen Nieuw- Rhijngeest en Leiderdorp op. Hierdoor ontstaat steeds meer een beeld van een vrij dicht bevolkte Rijnmonding met nederzettingsterreinen op de hoge oevers aan weerszijden van de Rijn.

 

Meekijken?

Vanwege de veiligheid is het terrein gedurende de opgraving afgesloten voor bezoekers. Zodra er belangwekkende vondsten worden gedaan zal dit bekend worden gemaakt. Ook proberen we in de loop van het project een open dag te organiseren waarop het terrein wel te bezichtigen is.

 

Chrystel Brandenburgh


Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site en het twitter-account ErfgoedLeiden houden zij u op de hoogte.

Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'

kaart