Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#25: Verrassingen van de Boshuizerkade

Bij de archeologische opgraving die vorige week van start ging geven de eerste vondsten veel stof tot nadenken. Op die plek zijn sporen van een nederzetting uit de 7e eeuw te vinden, en dat is uniek voor Leiden. Toch overtreffen de vondsten al in de eerste week de verwachtingen.

 

Aardewerk uit de Romeinse tijd

Bij het proefsleuvenonderzoek in 2013 hoopten de archeologen de resten van de Limesweg aan te treffen. In plaats daarvan werd de 7e eeuwse nederzetting gevonden, en geen sporen van de Romeinen. Nu de grote opgraving van start is gegaan komen er wel vondsten uit de Romeinse tijd tevoorschijn. Meer dan dat, er zijn zelfs verschillende fasen aan te wijzen. Aan de rand van het opgravingsterrein ligt een dichtgeslibde zijgeul van de Rijn. In die geul vinden de archeologen Romeinse scherven, en in de oever paalsporen. Die sporen zijn uit een latere periode dan de scherven. De grootste verrassing komt echter van de andere kant van het terrein. In het spoor van een greppeltje wordt een klein scherfje gevonden van aardewerk dat misschien zelfs wel nog ouder is dan de Romeinse tijd. Nader onderzoek zal uitwijzen of het inderdaad gaat om een scherf uit de IJzertijd.

Rand van een voorraadpot uit de Romeinse tijd

 

Merovingisch?

Een nederzetting uit de 6e en 7e eeuw is voor Leiden al heel bijzonder. Nog niet eerder zijn sporen uit die tijd hier aangetroffen, en de verwachtingen zijn torenhoog. Dat wil echter niet zeggen dat niets de archeologen meer kan verrassen. Uit dezelfde oude zijgeul van de Rijn die al Romeinse vondsten opleverde komt de volgende sensationele vondst. Bovenin de opvulling van de geul, in de jongste laag, zit een muntje. Dat muntje, op het eerste oog niet eens zo mooi, is heel bijzonder. Het is een zilveren denarius, uit de eerste helft van de 9e eeuw. Dat is de Karolingische periode, en vondsten uit die tijd zijn ook nog niet eerder in Leiden gedaan. Een nieuw hoofdstuk kan worden toegevoegd aan de geschiedenis van Leiden.

Karolingische zilveren denarius

 

Uniek in Leiden

In de eerste week van het onderzoek is al gebleken dat het terrein aan de Boshuizerkade meer te bieden heeft dan de nederzetting uit de 6e en 7e eeuw die bij het proefsleuvenonderzoek is aangetroffen. Al voor de Romeinse tijd hebben mensen hier gewoond en hun sporen achtergelaten. In de Romeinse tijd is ook op deze plek langs de Limes van alles gebeurd. In de Merovingische tijd lag er een nederzetting, waarvan de waterputten, greppels en opslagschuurtjes nu worden opgegraven. De grootste verrassing is de munt uit de eerste helft van de 9e eeuw. In de komende weken zullen de archeologen proberen het beeld van de geschiedenis van dit stukje Leiden compleet te maken!

 

Barbara Gumbert


Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site en het het twitter-account ErfgoedLeiden houden zij u op de hoogte.

Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'

kaart