Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#30: Een fotoalbum dat muziek maakt

Deze drie albums zijn afkomstig uit de nalatenschap van de Leidse familie Van de Velde en zijn door een schenking onlangs in de collectie van ELO terecht gekomen. Eén van de albums is gevuld met cartes de visite van de familie; portretfoto’s, opgeplakt op karton die als visitekaartje werden gebruikt. De achterkant werd door de fotograaf vaak benut om zichzelf als fotograaf te presenteren. Bekende Leidse carte de visite fotografen van het eerste uur waren Israel Kiek en Jan Goedeljee.

De drie albums uit het nalatenschap van de Leidse familie Van de Velde

De drie albums uit het nalatenschap van de Leidse familie Van de Velde (RAL inv. 1739)(foto: Jan Lagas)

 

Cartes de visite waren ook aan het begin van de 20ste eeuw nog erg populair en werden in luxe uitgevoerde albums bewaard en gepresenteerd. Behalve privéfoto’s van de familie bevat het album een carte de visite van Wilhelmina uitgegeven in 1898, het jaar van haar kroning. Het meest bijzondere van dit album zit verstopt achterin het album. Hierin zit een muziekdoosje. Het sleuteltje om het mechanisme op te draaien zit er nog bij. Door de metalen draad aan de zijkant uit te trekken ontspant de veer en komen er eerst moeizaam een paar tonen uit, maar daarna toch echt het hele liedje.

 

Sigrun Brouwer

 

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site en het het twitter-account ErfgoedLeiden houden zij u op de hoogte.

Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'

kaart