Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#31: Natuursteen blootgelegd

De winkelpui van Nieuwe Rijn 7 ondergaat momenteel een transformatie. Op basis van oude foto’s en tekeningen krijgt de pui zijn oorspronkelijke vensterindeling terug én wordt de hardstenen pui-omlijsting ontdaan van schilderwerk. Op de foto is rechts het inmiddels blootgelegde natuursteen zichtbaar, het linkerdeel gaat nog schuil achter vele lagen verf. Het contrast tussen het levendige uiterlijk van het kale natuursteen en het, door de verf zeer vlak ogende, geschilderde deel is goed te zien. Onder de lagen verf kwam het oorspronkelijk onbeschilderde hardsteen met een strakke frijnslag en een rijk-geornamenteerd kapiteel verrassend ongeschonden tevoorschijn.

De winkelpui van Nieuwe Rijn 7 tijdens het verwijderen van de latere verflagen. (Foto Cas Nagtzaam)

 

Boven het verlaagde plafond bleken zich nog delen van de oorspronkelijke, gebogen venstertraceringen te bevinden, welke ook op historische foto’s te zien zijn. In gereconstrueerde vorm zullen zij terugkeren in de nieuwe pui.

Winkelpui van Nieuwe Rijn 7 in 1974. De oorspronkelijke, gebogen venstertraceringen zijn nog duidelijk zichtbaar. (Fotocollectie Erfgoed Leiden)

 

Het pand aan de Nieuwe Rijn kwam in 1900 tot stand na een brand. Het volledig nieuwe pand werd ontworpen door architect Jacobus van der Heijden (1854-1931). De voorgevel is opgetrokken in een lichtrode verblendsteen met natuurstenen accenten bij de vensters. Boven de etalage heeft de winkelpui een grote korfboog die gedragen wordt door zuiltjes met rijkversierde kapitelen. Deze zuiltjes staan op blokken met grof behakte velden. Bovenin de winkelpui is het bouwjaar van het pand in het natuursteen weergegeven, met links de cijfers 19 en rechts 00.

Schoongemaakt hardstenen kapiteel van de winkelpui met ornamenten en de originele bewerkingssporen. (Foto Cas Nagtzaam)

 

Het herstel van de winkelpui wordt uitgevoerd met behulp van subsidie die is verstrekt in het kader van de Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld van de gemeente Leiden. Meer informatie over de gemeentelijke erfgoedsubsidies vindt u op deze website.

 

Cas Nagtzaam

 

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site en het het twitter-account ErfgoedLeiden houden zij u op de hoogte.

Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'

kaart