Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#4: Bijzondere vakantiewoning in de Oostvlietpolder

De vondst van deze week is de molenstomp van de Oostvlietmolen langs de Vlietweg. Ditmaal geen onzichtbare vondst dus, maar een voor iedereen zichtbare ruïne in de Oostvlietpolder (Vlietweg 66M). Dit restant van de voormalige poldermolen werd door bouwhistorici van Erfgoed Leiden en Omstreken bezocht vanwege een verbouwing tot vakantiewoning.

De stomp van de Oostvlietmolen

De stomp van de Oostvlietmolen

 

Dat de stomp vroeger als poldermolen functioneerde, is af te lezen aan de ligging midden in de Oostvlietpolder. De Vlietmolen regelde het waterpeil in deze tussen de Vliet en Meerburgerwatering gelegen polder, die omstreeks 1600 werd drooggelegd. Poldermolens verzetten water van een lager naar een hoger niveau. Ze komen in Nederland sinds het begin van de 15e eeuw voor om de Nederlandse waterhuishouding te beheersen. Het belang van deze molens veranderde in de 19e en 20e eeuw, toen motorisch gedreven gemalen hun taak overnamen. In 1914 werd de Oostvlietmolen omgebouwd tot een pompgemaal met elektromotor. Het bemaalde ook de westwaarts gelegen Hofpolder, waarvan de molen in 1912 was afgebrand. Omdat de wieken nu overbodig waren, werd de molen onthoofd en afgetopt en bleef enkel de stomp over. Uiteindelijk verviel de functie als gemaal, vermoedelijk in de jaren 60.

Klik hier voor meer informatie

 

De Oostvlietmolen toen deze nog overeind stond

De Oostvlietmolen toen deze nog overeind stond in 1851

 

In Leiden zijn maar liefst 9 windmolens bewaard gebleven. Daarvan is De Valk de enige originele molen van de 19 die er ooit op de Leidse wallen stonden. Deze 29 meter hoge stenen stellingkorenmolen uit 1743 is onderdeel van Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO). Molenmuseum De Valk trekt ruim 25.000 bezoekers per jaar.

 

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site en het twitter-account ErfgoedLeiden houden zij u op de hoogte.

 

Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'

kaart