Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#3: Vlotverbindingen in De Waag

De vondst van deze week is een vlotverbinding in de eikenhouten kapconstructie van de Leidse Waag (1657). Deze vondst toont aan dat het in de kap gebruikte constructiehout uit het buitenland komt en met vlotten werd vervoerd. Het bewijst dat de bouwsector in Leiden al in de 17e eeuw afhankelijk was van importhout.

Vlotplug met touw uit de Leidse Waag

Vlotplug met touw uit de Leidse Waag

 

Het in 1657 gebouwde waaggebouw is een ontwerp van Pieter Post in de stijl van het Hollands Classicisme. Hier werden eeuwenlang goederen gewogen en gecontroleerd ter bevordering van een eerlijke handel. Het is nog steeds een van de meest bijzondere bouwwerken in Leiden.

De wijze hoe de vlotplug werd geplaatst

Tijdens bouwhistorisch onderzoek in de kap van de stadswaag troffen de bouwhistorici van Erfgoed Leiden en Omstreken een vlotverbinding aan. Dit type verbinding bestaat uit een vlotgat, vlotplug en touw. Dat heeft alles te maken met hoe in het verleden hout werd getransporteerd: met vlotten over de rivieren. Het gekapte hout werd daartoe met touw, twijgen of wilgentenen tot vlotten samengebonden. Om, in dit geval, het touw in het hout te verankeren werd een gat (vlotgat) geboord. Daarna werd het touw in het gat gestoken en sloeg men een recht gekapte tak (vlotplug) in het gat (zie tekening). De verbinding kreeg extra stevigheid doordat de plug in het water iets uitzette.

Klik hier voor meer informatie

 

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site en het twitter-account ErfgoedLeiden houden zij u op de hoogte.

 

Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'

kaart