Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#2: Gave kapconstructie uit 1668

De vondst van deze week is een bijzonder gave kapconstructie van bijna 350 jaar oud. De grenenhouten kap uit 1668 is door de bouwhistorici van Erfgoed Leiden en Omstreken aangetroffen in het pand Papengracht 6 in Leiden.

Grenen driehoeksspant ter hoogte van de vliering

Grenenhouten driehoeksspant (1668) ter hoogte van de vliering.

 

De kapconstructie is samengesteld uit grenenhouten stapelspanten. De 17e-eeuwse onderdelen hebben een behoorlijk strakke vorm vanwege fijne bewerkingen met zaag en schaaf. De bewerkingssporen zijn amper zichtbaar, maar wel duidelijk voelbaar wanneer je met de hand over het hout strijkt.

Uitleg van de bouwhistorische termen

 

Grenenhout werd in Leiden vanaf circa 1611 op grote schaal toegepast. Dat komt mede doordat eikenhout, een boomsoort die langzaam groeit, toen als constructiemateriaal moeilijk verkrijgbaar werd. De hoofdvorm van de stapelspanten in de aangetroffen kapconstructie is sterk vergelijkbaar met die in de panden Haven 42 (uit 1645) en Nieuwe Rijn 105 (uit 1660) in Leiden.

Papengracht 6 in Leiden is een studentenhuis van Minerva. Dit pand heeft een gepleisterde bakstenen gevel met rechte kroonlijst en is een Rijksmonument.

 

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site en het twitter-account ErfgoedLeiden houden zij u op de hoogte.

 

Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'

kaart