Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#1: Lambrisering aan de Hoge Morsweg

De vondst van deze week is een wandbetimmering van omstreeks 1900. Bijzonder hieraan is dat deze is geschilderd in verschillende kleuren olieverf die nat in elkaar werden aangebracht (glaceertechniek). De vondst is door de bouwhistorici van Erfgoed Leiden en Omstreken aangetroffen in een achterkamer in het pand Hoge Morsweg 110 in Leiden.

Op de foto is in rode kleuren de geglaceerde lambrisering zichtbaar. De lambrisering wordt begrensd door een groene bies met daarboven een okerkleurige afwerking, Onderin de foto zijn resten te zien van de wandbekleding waar de lambrisering achter schuilging. Het gaat hier om steengaas, een doorsnee wandbekleding uit de jaren 50. De cirkelvormige craquelé op de lambrisering komt door aantasting door het steengaas.

De glaceertechniek werd ook toegepast bij zogeheten kindervoetjes-vloeren, zoals eerder aangetroffen in een Leids woonhuis uit 1885. Bij deze techniek werd letterlijk met blote voeten een patroon aangebracht.

 

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site en het twitter-account ErfgoedLeiden houden zij u op de hoogte.

 

Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'

kaart