Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#37: Sinterklaasfilmpje uit 1963

De vondst van deze week is een filmpje van de Sinterklaasviering in 1963 bij laken- en wollenstoffenfabriek  J.J. Krantz & Zn aan de Langegracht. Maker van de film, C.J.G. van Diest, was zelf medewerker van de fabriek. Het gebouw staat er al lang niet meer en moest plaats maken voor het politiebureau. De filmbeelden van het bedrijf en de medewerkers zijn echter bewaard gebleven en opgenomen in de filmcollectie van Erfgoed Leiden en Omstreken.

De Sinterklaasviering bij laken- en wollenstoffenfabriek J.J. Krantz & Zn in 1963

De Sinterklaasviering bij laken- en wollenstoffenfabriek J.J. Krantz & Zn in 1963

 

De film laat beelden zien van een Sinterklaasviering zoals dat nog steeds gedaan wordt. Sinterklaas komt met Zwarte Piet een zaal binnen en wordt toegezongen door kinderen en ouders. Er worden spelletjes gespeeld en de kinderen mogen één voor één naar voren komen om Sinterklaas een hand te geven waarna ze een cadeau krijgen. Toch laten de kleding en de kapsel een tijdsbeeld zien van de jaren 1960.

Ook in 1963 keken jong en oud uit naar de komst van goedheiligman

Ook in 1963 keken jong en oud al uit naar de komst van de goedheiligman

 

Krantz was een familiebedrijf  dat veel deed voor het personeel. De familie werkte vaak mee op de werkvloer en onderhield persoonlijke contacten met de werknemers in het bedrijf. In de jaren 1940 en ’50 werden er bosfeesten en viswedstrijden gehouden op kasteel ‘Huys Warmont', woonhuis van directeur L.P.Krantz. Hij was de pater familias van het bedrijf. In 1951 werd een zakelijk leider van buitenaf benoemd, en de toenmalige familieleden trokken zich geleidelijk terug uit het bedrijf. De banden met het personeel werden met de tijd formeler en zakelijker. In de jaren ’60 werden nog wel klaverjasavonden georganiseerd; en sinterklaasvieringen, getuige het filmpje van C.J.G. van Diest.

 

Bekijk het volledige filmpje hieronder:

{youtube}EPIyX--hS4I{/youtube}

 

Sigrun Brouwer

 

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site en het het twitter-account ErfgoedLeiden houden zij u op de hoogte.

Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'

kaart