Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#40: Een bijzondere akte

Bij Erfgoed Leiden en Omstreken worden veel protocollen bewaard. Dat zijn delen waarin akten worden ingeschreven. Meestal hebben die akten weinig tentoonstellingswaarde, maar soms zitten er juweeltjes tussen, die voor het oog werkelijk een genot zijn. Zo bevindt zich in het register van civiele zaken (Oud Rechterlijk Archief inventarisnummer 86NN) een akte van 22 juli 1765 voorstellende een “Genealogische Tafel” van mr. Johan Alexander van Lanschot en mr. Jan Hubrecht.

De Genealogische Tafel van mr. Johan Alexander van Lanschot en mr. Jan Hubrecht

De 'Genealogische Tafel' van mr. Johan Alexander van Lanschot en mr. Jan Hubrecht

 

Zij verklaarden in deze akte dat zij afstammelingen waren van mr. Wouter van Lanschot. Opvallend zijn de rijk versierde wapens in deze stamboom. Genoemde heren verklaarden “dat de voorn[oemde] personen met hunne rouw of wapenborden (zoo in de kerken dezer stad als elders) begraven zijn, ’t welk zij heeren deposanten (des noods) met authentique extracten zouden kunnen aantoonen en bewijzen”.


Deze rijk geïllustreerde akte heeft als nummer 113. Ze zit in het register niet meer op haar plek. Archivaris drs. B.N. Leverland tekende op de plek van de akte op 7 november 1988 het volgende aan: “acte 113 (die achter dit blad zat) is ten behoeve van een foto van zijn plaats losgemaakt en, na te zijn gefotografeerd, achter in deze band in een zak teruggelegd”. De stamboom is dus tegenwoordig achterin dit deel te vinden.

 

André van Noort

 

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site en het het twitter-account ErfgoedLeiden houden zij u op de hoogte.

Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'

kaart