Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#9: De brief van Mercator

In het archief van de Leidse textielhandelaar Daniël van der Meulen (1554 – 1600) bevinden zich onder inventarisnummer 52 vier kopieën van een brief van de zoon van de bekende Vlaamse kaartenmaker Gerardus Mercator (1512 – 1594). Deze zoon heet Rumoldus Mercator (1541 – 1599). Hij was net als zijn vader cartograaf van beroep. Hij verwierf bekendheid toen hij in 1587 een door zijn vader in 1569 grafisch herziene kopie van Claudius Ptolemaeus’ wereldkaart publiceerde. Hij vulde het werk van zijn vader met diverse nieuwe kaarten aan. In 1587 maakte hij zijn eigen wereldkaart.

De brief van Mercator

De brief van Rumoldus Mercator uit 1598


De brief dateert van 24 maart 1598 en is geschreven in Duisburg. Het is een antwoord op een brief van vermoedelijk Daniël van der Meulen. De brief handelt over het onbekende Zuidland, het land dat we tegenwoordig Australië en Antarctica noemen. Mercator schrijft dat hij noch door hervarentheyt (ervaringen of verhalen) noch door observatiën niets zekers van “’t lant in ’t suyden gelegen” heeft. Hij wist alleen te melden dat dit land nog steeds onbekend was en dat slechts van verre uit sommige (land)hoofden gespeurd was. Men moest geduld hebben “tot dat de hervarentheyt ons yet sekerders leeren sal”.


De kopieën van de brief zijn in het Latijn (2x), in het Duits en in het Nederlands.


André van Noort


Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site en het het twitter-account ErfgoedLeiden houden zij u op de hoogte.

Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'

kaart