Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#13: Bruylofs-Gedicht

In de bibliotheek van Erfgoed Leiden en Omstreken bevindt zich onder nummer LB 7000 portefeuille (I. de Visser) een gedrukt gedicht bij het huwelijk van Isack de Visser en Catharyna Mostert uit 1644. Het is in de vorm van een brochure en werd hoogstwaarschijnlijk bij de huwelijksplechtigheid uitgedeeld. Dergelijke drukwerkjes zijn zeldzaam, zeker als ze zo oud zijn. Het getuigt van een zekere welstand bij bruid en bruidegom. Wie waren deze mensen?

Het gedrukte gedicht bij het huwelijk van Isack de Visser en Catharyna Mostert uit 1644

Het gedrukte gedicht bij het huwelijk van Isack de Visser en Catharyna Mostert uit 1644


Isack de Visser en Catharyna Mostert trouwden op 8 maart 1644 in Leiden. Dit heuglijke feit is terug te vinden in de ondertrouw- en trouwboeken van deze stad. Hun voorgenomen huwelijk werd op 10 februari 1644 in het kerkelijk ondertrouwboek geregistreerd. Hij was koopman van beroep en hij woonde op de Oosterlingplaats, nu Garenmarkt geheten. Zijn broer Johannes uit Wijdenes, een dorp tussen Hoorn en Enkhuizen, vergezelde hem.


Catharyna Mostert woonde op de Breestraat. Zij verscheen met haar moeder Catharina Mors. Isack en Catharyna waren jongman en jongedochter van Leiden, hetgeen aantoont dat ze in deze stad waren geboren. Zij trouwden in de Hooglandse Kerk.


De toon van het gedicht is geestig. Zo worden er toespelingen gemaakt op het verwekken van nageslacht. Dat is zeker gelukt, want zij kregen zeker vier kinderen: Isaak, gedoopt op 2 januari 1646 in de Hooglandse Kerk; Anna, gedoopt op 7 maart 1647 in de Hooglandse Kerk; Eva, gedoopt op 7 mei 1648 in de Hooglandse Kerk en Isaak, gedoopt op 26 mei 1649 in de Pieterskerk te Leiden.


André van Noort en Jan Lagas



Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site en het het twitter-account ErfgoedLeiden houden zij u op de hoogte.

Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'

kaart