Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#17: Bijzonder dubbelbidprentje

De vondst van deze week is een dubbelbidprentje met de foto’s van een echtpaar, beiden onder een zilveren boog met palmtakken en een kruisje.

De prenten zijn gescheiden door een vouw: of het zo opgevouwen beter in de envelop of in een kerkboek pastte, is niet bekend.

De portretten zijn van: Mejuffrouw Helena van der Spek (Leiden 15 maart 1859 – Leiden 15 april 1909) en de Heer Wilhelmus Antonius Rijnaarts (Roozendaal (N.B.) 17 juli 1859 – Leiden 11 juli 1909). Het valt op dat beiden in hetzelfde jaar zijn geboren en in hetzelfde jaar overleden: Helena werd 50 jaar en 1 maand, Wilhelmus net geen 50.Bidprentjes werden meestal gemaakt voor één persoon. Zomaar in het wilde weg de erop gedrukte gebeden oplezen geeft geen resultaat; men gaat met het prentje naar de kerk en steekt voor een bepaald beeld een kaars op. Dan leest men de gebeden met de juiste intentie, met het gevolg dat, zoals staat op het kaartje van Helena, zij 100 dagen aflaat heeft.

Doordat beiden kort na elkaar in hetzelfde jaar stierven, kwamen hun kinderen waarschijnlijk op de gedachte om de bidprentjes in een keer te laten drukken; hierdoor ontstond dit bijzondere dubbelbidprentje.
Erfgoed Leiden en Omstreken, Bert van Leeuwen

Foto: Jan Lagas


Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site en het het twitter-account ErfgoedLeiden houden zij u op de hoogte.

Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'.
kaart