Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#19: Opgeblase duijven

Velen kennen het verhaal van de duiven van Willem Cornelisz. Speelman, die tijdens de belegering van Leiden door de Spanjaarden in 1574 een grote rol speelden.

Door de omsingeling van de stad was normale communicatie niet mogelijk. Willem Cornelisz. bood daarom het stadsbestuur zijn duiven aan, zodat het stadsbestuur een briefwisseling kon blijven voeren met prins Willem van Oranje in Delft. Zonder de briefwisseling zou men in de stad niet geweten hebben dat de redding nabij was en zou men zich wellicht hebben overgegeven.

Wat velen wellicht niet weten is dat de duiven na hun sterven werden opgezet (opgeblase) en dat Willem Cornelisz. ze aan de burgemeesterskamer geleverd had. Dat blijkt uit het gerechtsdagboek B van 17 januari 1591. Willem Cornelisz. had het gerecht verzocht ontslagen te worden van het bonmeesterschap. Er was hem vrijheid van wacht vergund omdat hij genoemde duiven had aangeboden. Helaas zijn ze in de loop der tijd door ouderdom vergaan. De briefjes, die door de duiven werden verzonden, zijn nog te zien in Stedelijk Museum De Lakenhal.

Willem Cornelisz. (1542 – 1616) was organist en luitspeler in de Pieterskerk. Zijn bijnaam was Speelman. Hij verwierf in 1578 het recht zich Van Duyvenbode te noemen, alsmede om een wapen te voeren, bestaande uit de twee kruiselings liggende rode sleutels van de stad Leiden, met in elk van de vier kwadranten een blauwe duif.

André van Noort, Erfgoed Leiden en Omstreken


Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site, twitter en facebook houden zij u op de hoogte.

Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'.

kaart