Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#22: Jubileumboeken P. Clos & Leembruggen

Onlangs kwam Erfgoed Leiden en Omstreken via de laatste firmant P.A. Leembruggen in het bezit van een aanvulling op het archief van de N.V. Sajetfabrieken P. Clos & Leembruggen te Leiden. Sajet is een garen uit korte wolvezels.

Dit familiebedrijf startte in 1766 en had het hoogtepunt rond 1918. Meerdere grote fabriekshallen domineerden de Maresingel en de Langegracht. Er werkten honderden Leidenaren en ook werknemers die uit Marokko waren aangetrokken. In de jaren zestig kreeg het bedrijf steeds meer last van internationale concurrentie. De fabriek sloot in 1978 haar deuren.

De nieuwe aanwinst is niet omvangrijk, maar wel heel bijzonder. In het materiaal zijn vijf meestal prachtige versierde jubileumboeken uit de jaren 1892 – 1948 aanwezig. Ze werden in genoemde periode door het personeel aan de directie aangeboden. Het boek uit 1892 is een album met prachtige foto’s van het bedrijf. Niet alleen de buitenkant is gefotografeerd. Ook het interieur is zichtbaar. Het jongste boek is een plakboek met herinneringen aan de twee vakantiedagen op 10 en 11 september 1948.


De directie en het personeel maakten toen een autobustocht door Nederland en België. De directie zorgde dus goed voor haar personeel. Ongeveer 700 deelnemers (inclusief aanverwanten) genoten van dit heerlijke uitstapje.



André van Noort, Erfgoed Leiden en Omstreken
Foto’s: Jan Lagas


Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site, twitter en facebook houden zij u op de hoogte.

Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'.

kaart