Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#32: Het dappere Schneidertje

Onlangs ontving Erfgoed Leiden en Omstreken het archief van Frans Schneiders (1901 – 1970) en Erzsébet Szántó (1908 – 2005). Frans Schneiders was naast schrijver van talloze krantenartikelen, een begaafd columnist en dichter.

Schneiders wilde aanvankelijk priester worden. In 1925 brak hij zijn priesteropleiding af. Hij werd corrector bij het Noordhollandsch Dagblad, maar een jaar later kon hij aan de slag bij De Leidsche Courant, waar hij redacteur stadsnieuws werd. In mei 1933 mocht hij als journalist naar Hongarije. Daar leerde hij zijn beeldschone vrouw Erzsébet kennen. Zij trouwden een jaar later en kregen vier kinderen.













Frans Schneiders staakte zijn werkzaamheden bij De Leidsche Courant in 1944. Een jaar later raakte hij betrokken bij de oprichting van het Haagse katholieke dagblad Het Binnenhof. Hij werd daarvan hoofdredacteur, maar al na een jaar vertrok hij naar De Maasbode, waar hij parlementair-redacteur werd. In 1963 ging Schneiders met pensioen.

WOII

In het archief bevinden zich vele interessante stukken. Bijzonder is een anonieme brief van 26 juni 1945 waarin Frans Schneiders beschuldigd werd van collaboratie met de Duitsers. Er was daarvan niets waar. Schneiders was gedurende de Tweede Wereldoorlog zeer actief in het verzet geweest. Sinds 1941 was hij actief in diverse illegale groepen. Zijn taak was jonge mannen uit Duitsland te houden. Later zorgde hij voor persoonsbewijzen en regelde hij de verspreiding van illegale bladen. Na de oorlog kreeg hij hiervoor van verzetsman Joop van A.C. (Joop Siebelt) een bewijs van waardering.


Het is goed mogelijk dat het anonieme dreigbriefje uit communistische hoek afkomstig was. Schneiders was een felle anti-communist. Hij liet die houding blijken in zijn vele krantenartikelen. Schneiders zag het communisme als een grote dreiging.



Hij schreef in 1948 een brief aan de Gouverneur van Curaçao om in aanmerking te komen voor het hoofdredacteurschap van de krant Amigoe. Schneiders wilde Europa verlaten, maar hij heeft dat uiteindelijk toch niet gedaan. De "Troubadour" van De Leidsche Courant overleed in 1970 in Den Haag.


In onze hal aan de Boisotkade 2a is een mini-expositie over Frans Schneiders ingericht. De expositie is vrij te bezoeken.


Andre van Noort, Erfgoed Leiden en Omstreken

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site, twitter en facebook houden zij u op de hoogte. Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'.

kaart