Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#37: Ergens op een kast in het Bona...

Ergens op een kast in het Bonaventuracollege aan de Burggravenlaan vond men enkele jaren geleden een ingekleurde afbeelding van de gevel van de school. Hij kreeg een plaatsje aan de muur in de directeurskamer.
Daar ontdekte Suzanne Fischer de lichtdruk tijdens haar, in opdracht van Erfgoed Leiden, verrichte kleuronderzoek naar het exterieur van het gebouw.

Het betreft een lichtdruk uit 1914 dat de twee gevels aan respectievelijk de Burggravenlaan en de Hoge Rijndijk weergeeft. De school is destijds als HBS voor jongens ontworpen door W.M. Dudok, die in die jaren werkzaam was bij de gemeente Leiden. In de collectie van Erfgoed Leiden bevindt zich nog een exemplaar van de afbeelding.


Het bijzondere van de afbeelding is dat hij heel zorgvuldig is ingekleurd. Helaas is niet te achterhalen wanneer dat is gebeurd; heeft Dudok zelf de kleurpotloden ter hand genomen; is de afbeelding gebruikt om het plan te presenteren? De kleuren stemmen in grote lijnen overeen met hetgeen is gevonden tijdens het stratigrafisch kleuronderzoek. Al maken de entreedeuren een meer blauwgroene indruk, dan hetgeen is aangetroffen.

In een artikel in het vakblad Architectura van 11 augustus 1914 beschrijft Dudok de ‘frissche’ kleuren toegepast in het interieur en het belang daarvan voor schoolarchitectuur:

 “In de leslokalen vond hel groen en wit, in de leraars- en directeurskamers zelfs een warm rood toepassing. Hoewel dat betrekkelijk iets ongewoons is, zullen slechts weinigen ongevoelig zijn voor het levenslustige, het opwekkende van die kleurencombinaties. En is dit niet het eene, of althans het eerst noodige in schoolarchitectuur?”

Jammer genoeg gaat hij niet in op de kleuren van het exterieur.


Restauratie

Restaurator Edith Greuter van Erfgoed Leiden heeft de lichtdruk gerestaureerd. Na het openen van de lijst bleek dat de schade aan de lichtdruk aanzienlijk was. De boven- en onderrand waren omgevouwen om in de te kleine lijst te passen. Het oppervlakte van het papier was hierdoor geknakt en het papier gescheurd.



Open monumentendagen

Deze week keert de afbeelding weer terug naar de school, die dit jaar ook haar 100-jarig jubileum viert. Tijdens de Open Monumentendagen is het gebouw én de gerestaureerde lichtdruk te bewonderen op zaterdag 12 september,  12.00- 17.00 uur, Burggravenlaan 2.


Monique Roscher en Edith Greuter, Erfgoed Leiden en Omstreken

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site, twitter en facebook houden zij u op de hoogte.

Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'.


kaart