Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#40: Leidens Ontzet in 1926

De vondst van deze week is wel een heel toepasselijke voor de tijd van het jaar: een film over de 3 oktoberviering van 1926.

Op 3 oktober 1926 filmde Willy Mullens, directeur van Haghefilm, Leidens Ontzet. Al in 1919 filmde hij de festiviteiten. In krantenadvertenties werd de voorstelling aangekondigd als “toppunt van actualiteit”, omdat de filmbeelden dezelfde avond nog vertoond werden in het Luxortheater. Ook van de jaren daarna werd door Haghefilm verslag gedaan van het Leidse feest.

Leidsch Dagblad 1919

Openluchtspel

Ook in 1926 was er reveille, bespeling van het carillon, het springen van de fontein, uitdeling van haring en wittebrood, optocht en kermis. Voorafgaand aan de optocht werd een openluchtspel opgevoerd op het veld aan het kanaal bij de Wilhelminabrug, toen het Krijthof genoemd. Het decor van het openluchtspel was ontworpen door architect Jan de Quack. Naar voorbeeld van kasteel Lokhorst.

Thema van 1926

Het thema van 1926 was de intocht van Jan van Beieren in 1420. Een nieuw onderdeel van het feestprogramma was de kranslegging bij het monument aan het Plantsoen. Twee jaar eerder werd dit monument onthuld door Koningin Willhelmina en Prins Hendrik.

Tijdens het Leids Ontzet van 1926 werd 67-jarige weduwe Filippo gehuldigd, omdat zij al 25 jaar haring en witte brood uitdeelde in de Waag. Zij ontving van de voorzitter van de 3 October Vereeniging een bloemetje en een envelop. Hij noemde haar “..een van die oudgedienden die nu eenmaal bij het 3 October-feest behoren” en sprak de wens uit dat zij nog maar vele jaren erbij zou kunnen zijn. Ook kreeg zij een hand van burgemeester De Gijselaar en van zijn vrouw. In de film staat burgemeester De Gijselaar prominent in beeld; voor de Waag omringd door bestuursleden van de 3 October Vereeniging.

Leidsch Dagblad 1929


Sigrun Brouwer, Erfgoed Leiden en Omstreken

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site, twitter en facebook houden zij u op de hoogte. Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'.

kaart