Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#41: Geldinzameling voor omstreden standbeeld

Wie goed op de hoogte is van de Vaderlandse Geschiedenis, kent uiteraard Jan Pietersz.Coen (1587 – 1629).

Hij is vooral bekend geworden als gouverneur-generaal over alle bezittingen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) buiten de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Tegenwoordig is hij omstreden vanwege zijn gewelddadig optreden in de Indische archipel, maar in de negentiende eeuw werd hij op handen gedragen.

Bij Erfgoed Leiden en Omstreken berust een klein archief van de subcommissie voor Leiden en omstreken voor het oprichten van een standbeeld van Jan Pietersz. Coen. Deze subcommissie werd in 1888 opgericht en had ten doel om in Nederland een blijk van hulde te geven aan de nagedachtenis van den Grondvester van Nederland’s macht in Oost-Indië. De commissie bestond uit diverse notabelen waaronder de burgemeesters van Leiden, Katwijk, Oegstgeest, Valkenburg, Voorschoten en Zoeterwoude.


Doel was geld in te zamelen voor genoemd standbeeld. Er werd in deze gemeenten een totaalbedrag van 178 gulden opgehaald. Met aftrek van kosten (14 gulden) werd op 9 juli 1888 een bedrag van 164 gulden overgemaakt aan de hoofdcommissie te ’s-Gravenhage. Op 8 december 1888 meldde de Leydse Courant dat het benodigde kapitaal nog niet aanwezig was, maar dat de oprichting van het standbeeld vrij zeker verwacht zou worden.

Onthulling standbeeld

Het Leidsch Dagblad van 4 februari 1891 meldde dat het benodigde kapitaal bijeen gebracht was. In 1893 werd het standbeeld in Hoorn, de geboortestad van Coen, feestelijk onthuld. Het was ontworpen door Ferdinand Leenhoff (1841 – 1914), leraar aan de Academie voor Beeldende Kunst in Amsterdam. In 2012 heeft de Gemeente Hoorn een nieuw tekstbord op de sokkel van het beeld  geplaatst. De nieuwe tekst eert Coen voor zijn goede daden, maar vertelt ook over zijn daden op de Banda-eilanden.

Beeld van Jan Pieterszoon Coen op de Roode Steen in Hoorn

Beeld van Jan Pieterszoon Coen op de Roode Steen in Hoorn


Andre van Noort, Erfgoed Leiden en Omstreken

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site, twitter en facebook houden zij u op de hoogte. Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'.





kaart