Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#46: Gaaf glas-in-lood weer in het zicht

De vondst van deze week betreft glas-in-lood in de bovenlichten van de winkelpui van Korevaarstraat 6. De bovenlichten komen weer in het zicht in het kader van het Leidse Winkelpuienproject.


De toestand van de winkelpui van Korevaarstraat voor het herstel.
Foto: architect Ton Koreman.

De winkelpui van Korevaarstraat 6

De winkelpui van Korevaarstraat 6 wordt momenteel in oude luister hersteld. Recente betimmeringen en dekkende verflagen worden verwijderd, zodat de oorspronkelijke afwerkingen van de pui weer tevoorschijn komen. Zo wordt het oorspronkelijk blank gelakte hardhout weer zichtbaar én blijkt er verrassend genoeg achter de beplating vrij ongeschonden glas-in-lood te zitten.


Foto van de winkelpui uit 1973.
Archief Erfgoed Leiden en Omstreken, Fotoarchief Monumentenzorg, 405/12, 1973.

Het leuke aan deze herstelwerkzaamheden is dat alleen het weghalen van latere toevoegingen leidt tot een aanzienlijke opwaardering van het gevelbeeld. Alle oorspronkelijke onderdelen van de winkelpui zijn nog aanwezig.


Overzichtsfoto van de pui tijdens herstel. Foto: Cas Nagtzaam.

Het bouwblok Korevaarstraat 2-8 kwam in de jaren ‘20 tot stand naar een ontwerp van het bekende Leidse architectenbureau Van der Laan. De panden werden opgericht als winkelwoonhuizen en uitgerust met drie identieke winkelpuien. De winkelpui van Korevaarstraat 6 heeft aan de linkerzijde een portiek met centraal de toegang tot de winkel en links in de portiek de toegang tot de bovenliggende woningen. De pui heeft een omlijsting van travertin en een borstwering van donker graniet met daarin ventilatieroosters. Het houtwerk van de pui was oorspronkelijk uitgevoerd in blank gelakt hardhout. Aan de bovenzijde van de pui bevinden zich opvallend lage, liggende bovenlichten met glas-in-lood.

Detailfoto van de bovenlichten van de pui tijdens herstel.
Foto: Cas Nagtzaam.

Het herstel van de winkelpui wordt uitgevoerd met behulp van subsidie die is verstrekt in het kader van de Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld van de gemeente Leiden.


Cas Nagtzaam, Erfgoed Leiden en Omstreken

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site, twitter en facebook houden zij u op de hoogte. Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'.





kaart