Erfgoed Leiden en omstreken

Info

#VVDW 17: Beruchte plek aan de Naakte Sluis

Al struinend, voor mijn huis onderzoek, door de vele krantenartikelen op de website van Erfgoed Leiden en Omstreken op zoek naar gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden op de Schelpenkade, kwam ik diverse krantenartikelen tegen:

Bijvoorbeeld uit de Leydse Courant van 2 november 1886:

ruziejagerenschipper

Het schetst de situatie tussen een schipper en een schuitenjager die vechten. Om wat ze precies vechten is niet duidelijk, zelfs in het politiearchief kon ik daar niets over vinden, behalve dat ze niet wensen vervolgd te worden.

Tijdens mijn zoektocht kom ik nog meer van dit soort artikelen tegen; een zwaar gewonde persoon en zelfs een dode bij de beruchte jagersstal aan de Naakte Sluis, schippers die vechten. Bleek dat het al te vaak gebeurde dat schepen vastzaten in de Vliet waardoor er vaak file ontstond…en frustratie…

Tot slot kom ik nog een artikel tegen die ik de moeite waard vind om te lezen. Het schetst een waar schandaal bij de naakte sluis. Vier vagebonden die een jeneverfles drinken en vervolgens dronken de passanten lastig vallen en naakt rond lopen. Kortom zich misdragen en in de jagersstal verder gaan. Uiteindelijk vertrekken ze naar een andere plek in de stad waar ze aangehouden werden. De bewoners bij de naakte sluis willen graag dat er weer een wachtershuis geplaatst wordt zodat de schandalen verminderen en geen ergerlijke toestanden plaats vinden. Dit artikel komt uit het Leidsche Dagblad van 13 augustus 1880. Helaas kon ik over dit artikel niets in het politiearchief vinden.

viervagebonden
 
Het wordt steeds duidelijker dat de Schelpenkade bij de Naakte Sluis onder Zoeterwoude eigenlijk een afgelegen plek was waar vaak situaties ontstonden die op zijn zachts gezegd niet plezierig waren. Maar nu is het een hele leuke straat om in te wonen! Een straat van zeer oude oorsprong!

 

Anja Gremli, receptioniste bij Erfgoed Leiden en Omstreken

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site, twitter en facebook houden zij u op de hoogte. Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'.

kaart