Erfgoed Leiden en omstreken

Info

#VVDW 37: 3 oktober?! Speel het Leidsche ganzenbord

Het is weer bijna zover: op drie oktober vieren we het Ontzet van Leiden. Het Leidsche ganzenbord vertelt je alles over de geschiedenis van het Leids Ontzet! Het feest is al een traditie sinds 1886, toen de 3 October Vereeniging werd opgericht.

Feest
Maar wat vieren we nou eigenlijk? Ja, dat Leiden werd bevrijd van de Spanjaarden, dat weten we nog wel. Maar wanneer begon het Beleg van Leiden, wie namen beslissingen op het Stadhuis, wat deden de Spanjaarden en hoe reageerden de bestuurders en de inwoners van Leiden hierop? Bekijk dit ganzenbord uit de collectie van Erfgoed Leiden en al spelenderwijs leer je meer over de geschiedenis.

Ontwerp
De tekenaar van het spel is Th. Laurentius, oprichter van de gelijknamige kunsthandel en jarenlang als deskundige verbonden aan het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. Laurentius kreeg toen hij als jonge man studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, de opdracht een spel te ontwerpen. Hij vond dit historische onderwerp leuk om uit te beelden en tekende de voorstelling 6 keer, voor elk te drukken kleur een tekening. Als grapje beeldde hij er ook zichzelf (met bril) en zijn vriend Sijthoff op af.

Cadeautje
Sijthoff, directeur van de Haagsche Courant, vond het een geweldig leuk ontwerp en regelde met Van Dishoeck, directeur van het Leidsch Dagblad, dat het ganzenbord op de markt kwam als kerstbijlage bij het Leidsch Dagblad in december 1963.

Zonder broek
Het spel vertoont één klein mankementje: bij één mannetje op het bord is Laurentius vergeten de broek te tekenen, waardoor alleen het bovenlijf wegrent…

Over Vondst van de week (#VVDW)
Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen.
Via deze site en het twitter-account @ErfgoedLeiden of facebook.com/erfgoedleiden houden zij u op de hoogte.

Ingrid Pot

 

kaart