Erfgoed Leiden en omstreken

Info

#VVDW: Nieuwe beelden bevrijding Leiden

Een indrukwekkend plakboek over WOII in Leiden behoort sinds kort tot ons archief. Met foto’s en handtekeningen van de Canadezen die Leiden hebben bevrijd.
Behalve foto's heeft Erfgoed Leiden een prachtige film over de bevrijding van Leiden in haar collectie ontdekt. Deze film brengt de bevrijders levensecht in beeld; de binnenkomst van de Canadezen en hoe zij leefden in hun kampement in Oegstgeest. Deze nieuwe beelden zijn nog niet eerder te zien geweest.

Handtekeningen
Wat helemaal bijzonder is, is een zestal handtekeningen van mensen die Leiden hebben bevrijd. Dat geeft een wel heel directe link naar de verder anonieme personen uit Canada die hun leven waagden voor onze vrijheid. De namen van Roy Morrell, Vic Molisky, John Ritchie en E. Markgraaf zijn goed leesbaar. De beide andere handtekeningen zijn niet of nauwelijks te lezen: van de ene is nog iets te maken als P (?) van de(r?) Wat(er?), de ander is volstrekt onleesbaar.


Zoektocht
Het zou interessant zijn meer te weten over deze bevrijders. De zoektocht naar wie deze mensen waren is dan ook inmiddels begonnen. Zou de Victor Molisky (1918-2002) die begraven is in Canada de juiste zijn? Voor de personen als John Ritchie en Roy Morrell zijn er veel naamgenoten, dat de zoektocht niet eenvoudig zal zijn. Maar ze verdienen het na ruim 70 jaar uit de anonimiteit gehaald te worden. 

Film Intocht Canadezen in Leiden
Link naar film van de Intocht Canadezen in Leiden  Het komt niet vaak voor dat er nieuwe beelden opduiken van de bevrijdingsdagen in Leiden. Nu twee weken geleden kreeg ELO een schenking van een filmfragment dat bij een andere film blijkt te horen. Deze werd al in 2013 aangekocht van een verzamelaar. Na digitalisering zullen de twee delen digitaal gemonteerd worden als 1 film. Wie de film gemaakt heeft is niet bekend. Maar de hoge kwaliteit en de achtergrond van de tekstborden doen denken aan een Filca productie, de enige Leidse filmfabriek. Dit bedrijf filmde ook Bevrijdingsfeesten het Centrum, als kopie ook in de collectie van ELO aanwezig.

Plakboek
Op termijn zal het plakboek, een prachtig ego-document, gedigitaliseerd worden en te zien zijn in de Beeldbank van de WOII in de Schatkamer op onze website.

kaart