Erfgoed Leiden en omstreken

Info

#VVDW: Zoekplaatje aan de Morschweg bij Leiden

Deze prachtige tekening kreeg Erfgoed Leiden en Omstreken onlangs van de heer Th. Brain uit Leiden. Op de tekening staat een huisje gelegen aan de Morschweg in Leiden. Het is in 1911 getekend door de Haagse kunstenaar Eduard Houbolt. Weet u misschien waar het huisje heeft gestaan en waar Houbolt heeft gezeten?

De Morschweg liep in 1913 vanaf de Morschpoort in zuidwestelijke richting om vervolgens in noordwestelijke richting over te gaan in de Hoge Morschweg. Het gedeelte vanaf de spoorlijn in zuidwestelijke richting viel onder de Gemeente Oegstgeest. Er was toen nog weinig bebouwing, waardoor de Morschweg een landelijk karakter had.

Houbolt tekende aan de Morschweg een zeventiende-eeuws huisje, maar het is niet duidelijk waar hij precies gezeten heeft. Een zoektocht op de Beeldbank van Erfgoed Leiden en Omstreken leverde veel prachtige foto’s en tekeningen van de Morschweg en omgeving op, maar helaas niets vergelijkbaars. Heeft u wellicht een idee?


Gezicht op de Morsweg ter hoogte van de splitsing Hoge Morsweg en Lage Morsweg (PV5882.12) eind 19de eeuw

Houbolt
Eduard Johannes Fredericus Houbolt werd op 9 augustus 1885 in Hof van Delft (nu gemeente Delft) geboren. Hij was van 1905 – 1908 leerling van de Akademie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. W.B. van Horssen was zijn leermeester.

Houbolt schilderde, tekende en etste portretten, naakten, bijbelse voorstellingen, stillevens en landschappen. Verder stond hij bekend als tekenaar van dorpsstraatjes en stadsdelen van Delft, Rijswijk, Den Haag, enzovoorts. Hij woonde en werkte in Den Haag, Frankrijk (Parijs) en België (Brugge, Lier en Antwerpen). Houbolt werkte veel in de omgeving van Leiden. Zo maakte hij in 1923 een houtskooltekening van het dorp Warmond. Hij stierf op 14 januari 1954 in Den Haag.

Vondst van de Week
Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site, twitter en facebook houden zij u op de hoogte.

André van Noort

ps Weet u de locatie? Deel de locatie op facebook of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

kaart