Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Archiefonderzoek

Onderzoek in onze archieven en collecties wordt door een grote verscheidenheid aan mensen gedaan en van jong tot oud. De meeste mensen doen onderzoek naar hun voorouders, maar er zijn ook andere vormen van onderzoek, zoals onderzoek naar eigenaren en bewoners van een pand, een bekend historisch figuur of onderzoek naar een bepaalde gebeurtenis.

Bij Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) zijn diverse archieven en collecties raadpleegbaar. Naast gemeentelijke overheidsarchieven worden hier ook particuliere archieven bewaard zoals archieven van verenigingen, stichtingen, families, personen en kerkgenootschappen. Daarnaast zijn hier de archieven van een aantal omliggende dorpen (Zoeterwoude, Warmond, Voorhout, Sassenheim, Rijnsburg, Leiderdorp, Noordwijk en Hillegom) raadpleegbaar. Daarnaast beschikken wij over een uitgebreide beeldbank, een bibliotheek van meer dan 100.000 publicaties en kunt u alle te weten komen over een pand in ons monumentenregister.

Onderzoek in de archieven en collecties wordt niet door ons gedaan, maar meestal door onze bezoekers zelf. Met behulp van de zoekfuncties op onze website kunt u naar personen zoeken, archiefinventarissen inzien, de bibliotheekcatalogus raadplegen en oude foto’s bekijken. Daarnaast is er al veel gedigitaliseerd en deze scans zijn gratis ter inzage op onze website. Hierdoor kunt u al een heleboel onderzoek thuis doen. Mocht u hulp nodig hebben bij uw onderzoek of heeft u er zelf de tijd niet voor, dan hebben wij een lijst van externe onderzoekers die tegen betaling voor u onderzoek kunnen verrichten.

Stukken die niet zijn gedigitaliseerd, kunt u raadplegen in onze studiezaal. U kunt ze op onze website opzoeken en vervolgens vanuit huis reserveren. Verder kunt u op de studiezaal diverse indexen raadplegen en is er altijd een studiezaal-ambtenaar aanwezig, die u verder op weg kan helpen bij vragen en problemen tijdens uw onderzoek.

kaart