Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Archiefonderzoek

Onderzoek in onze archieven en collecties wordt door een grote verscheidenheid aan mensen gedaan en van jong tot oud. De meeste mensen doen onderzoek naar hun voorouders, maar er zijn ook andere vormen van onderzoek, zoals onderzoek naar eigenaren en bewoners van een pand, een bekend historisch figuur of onderzoek naar een bepaalde gebeurtenis.

Bij Erfgoed Leiden en Omstreken zijn diverse archieven en collecties raadpleegbaar. Naast gemeentelijke overheidsarchieven bewaren we ook particuliere archieven zoals archieven van verenigingen, stichtingen, families, personen en kerkgenootschappen. Daarnaast beheren we de archieven van een aantal omliggende gemeenten (Zoeterwoude, Teylingen, Katwijk, Leiderdorp, Noordwijk, Hillegom, Lisse, Kaag en Braassem en Nieuwkoop). Verder beschikken we over een uitgebreide beeldbank, een bibliotheek van meer dan 100.000 publicaties en kun je van alles te weten komen over een pand in ons erfgoedregister.

Onderzoek doen
Onderzoek in de archieven en collecties doen wij niet zelf. Met behulp van de zoekfuncties op onze website kun je zelf naar personen zoeken, archiefinventarissen inzien, de bibliotheekcatalogus raadplegen en oude foto’s bekijken. Daarnaast is er al veel gedigitaliseerd. Deze scans zijn gratis te bekijken op onze website. Hierdoor kun je al een heleboel onderzoek thuis doen. Heb je hulp nodig bij je onderzoek of heb je er zelf de tijd niet voor, dan hebben wij een lijst van externe onderzoekers die je tegen betaling kunnen helpen.

Niet gedigitaliseerde stukken zijn in te zien in onze studiezaal. Je kunt ze op onze website opzoeken en vervolgens vanuit huis reserveren. Verder kun je op de studiezaal diverse indexen raadplegen en is er altijd een studiezaal-ambtenaar aanwezig, die graag helpt bij vragen en problemen tijdens je onderzoek.

kaart