Archeologische en bouwhistorische topvondsten
Auteur: Yvonne Lammers-Keijsers
Jaar van uitgave: 2012
Uitgeverij: Primavera Pers
Aantal pagina’s: 98
ISBN: 9 7890 5997 0717
Prijs: € 14,50
Verkrijgbaar bij de balie van de expositieruimte van het Archeologisch Centrum (Hooglandse Kerkgracht 17C, Leiden), het Archiefgebouw (Boisotkade 2A, Leiden), de boekhandel of bij Primavera Pers.
De Leidse bodem en bebouwing hebben al veel schatten prijsgegeven. ‘Gordon’ natuurlijk, het beroemde Romeinse ruitermasker. Maar óók onooglijke smeltkroesjes die bewijzen dat hier al in de ijzertijd brons werd gegoten. Dit boek vertelt aan de hand van 20 vondsten het verhaal van Leiden van de prehistorie tot nu. Verhalen die laten zien dat vondsten om heel verschillende redenen topvondsten kunnen zijn.
Veel archeologische en bouwhistorische ontdekkingen in Leiden werden ook in het verleden al als fraai en waardevol beschouwd. Denk aan het beroemde Romeinse ruitermasker uit Matilo of de 17de-eeuwse schilderingen op de plafonds van oude panden. Er zijn echter ook voorwerpen waar op het eerste gezicht niet veel bijzonders aan lijkt te zijn. Het bijzondere daarvan zit in het verhaal dat we erbij kunnen vertellen. Ze markeren bijvoorbeeld een moment in de Leidse geschiedenis, zoals de pijpenkop met beeltenis van Minerva, gemaakt ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de universiteit. Of ze getuigen van innovatieve ontwikkelingen in de bouw, zoals de moerbouten van Roman in Rapenburg 61.
'Ontdekt in Leiden’ is deel 8 in de serie ‘Bodemschatten en bouwgeheimen’, een initiatief van Monumenten & Archeologie van de gemeente Leiden.
Download hier een inkijkexemplaar (.pdf 1,3 MB)