Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Van Leidse schilders mette groote quast

Van Leidse schilders mette groote quast

Historische buitenkleuren in de Sleutelstad

Auteur: Olga van der Klooster

Jaar van uitgave: 2011

Uitgeverij: Primavera Pers

Aantal pagina’s: 106 + kleurstalenkaart ‘Het Leidse kleurenpalet’

ISBN: 978-90-5997-105-9

Prijs: € 14,50

Verkrijgbaar bij de balie van Erfgoed Leiden en Omstreken (Boisotkade 2a, Leiden) en de boekhandel.

Dit boek is een uitvloeisel van het Leids kleuronderzoeksproject 2007-2010 en is geschreven door architectuurhistoricus Olga van der Klooster, architectuurhistoricus en specialist op het gebied van historisch kleurgebruik. De lezer vindt er veel informatie over het gebruik van verf als bouwmateriaal in de Leidse buitenarchitectuur van 1600 tot 1950. Naast de betekenis van de verschillende verfkleuren, komen bijvoorbeeld ook historische imitatietechnieken voor het nabootsen van hout, steen en baksteen aan bod.

Natuurlijk wordt ook de geschiedenis van het schildersambacht uitvoerig behandeld, met alle aandacht voor de dagelijkse realiteit van het schildersbedrijf van vroeger: de werkplaats, het aanmaken van verven, het koken van olie, het wrijven van pigmenten en zo voort. Het boek beschrijft de mooiste praktijkvoorbeelden van het kleuronderzoeksproject en bevat tevens een los bijgevoegde waaier met historische Leidse kleurstalen.

'Van Leidse schilders mette groote quast' is deel 7 uit de serie 'Bodemschatten en bouwgeheimen', een initiatief van Monumenten & Archeologie van de gemeente Leiden.

 

Download hier een inkijkexemplaar (.pdf 463 kB)

 

<< Terug naar het 'Publicaties' overzicht

kaart