Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Een buurt op de schop

Een buurt op de schop

 

Vijf eeuwen wonen en werken aan het Steenschuur

Auteurs: Anne de Hingh

Jaar van Uitgave: 2011

Uitgeverij: Primavera Pers

Aantal pagina’s: 80

ISBN: 978-90-5997-071-7

Prijs: € 12,50

Verkrijgbaar bij de expositieruimte van Erfgoed Leiden en Omstreken aan de Hooglandse Kerkgracht 17N, de boekhandel of bij Primavera Pers.

 

Op 10 juli 1908 was het laboratorium aan de Steenschuur even het koudste plekje op aarde. Heike Kamerlingh Onnes lukte wat tot dan toe onmogelijk leek: hij maakte heliumgas vloeibaar bij -269 graden Celsius. Het laboratorium, dat naar hem vernoemd zou worden, was gebouwd op de plaats waar in 1807 een grote verwoesting was aangericht als gevolg van de ontploffing van het kruitschip dat in het water van het Scheenschuur lag aangemeerd.

Toen men in 2001 begon met een grootscheepse verbouwing van het oude laboratorium, dat inmiddels in gebruik genomen is door de Rechtenfaculteit - was dit een goede gelegenheid voor de afdeling Monumentenzorg & Archeologie van de gemeente Leiden om de bodem te onderzoeken. Men had in 1807 het puin goed opgeruimd, maar toch opende de opgraving een luik naar een nog dieper verborgen verleden. Gedurende de vijf eeuwen voorafgaand aan de kruitschipramp hebben er immers op deze plek, tussen de Nieuwsteeg en de Langebrug, prestigieuze grachtenhuizen gestaan. Vele generaties Leidenaren hebben hier hun woon- en werkplek gehad. Vanaf omstreeks 1325 tot het jaar 1807 woonden er in totaal tussen de 1000 en 2000 mensen in dit huizenblok. De opgravingen bij het KOL, of het KOG (Kamerlingh Onnes Gebouw) zoals het laboratorium nu heet, bracht deze vijfhonderd jaar bewoningsgeschiedenis aan het licht. Dit boek biedt u de mogelijk kennis te maken met de geschiedenis van dit huizenblok en zijn bewoners.

 

Klik hier voor een inkijkexemplaar

 

<< Terug naar het 'Publicaties' overzicht

kaart