Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Leiden in de Etalage

Leiden in de Etalage

Historische Winkelpuien in de binnenstad

Auteur: P.C. Meijers

Jaar van uitgave: 2010

Uitgeverij: Primavera Pers

Aantal pagina’s: 120

ISBN: 978-90-5997-092-2

Prijs: Euro 14,50

 

Verkrijgbaar bij Erfgoed Leiden (Boisotkade 2A) en diverse Leidse boekhandels. 

 

Dit boek voert de lezer mee door de geschiedenis van de winkelarchitectuur in Leiden. Lang voor de ontwikkeling van onze huidige winkelstraten werd de koopwaar van boer en ambachtsman veelal aangeboden op de markt. In de loop van de negentiende eeuw veranderde dit. Industrieel geproduceerde consumptiegoederen vonden hun weg naar ‘winkelhuizen’. Dit waren aanvankelijk gewone woonhuizen waar de verkoper op de begane grond zijn waar uitstalde. Etalages en winkelpuien verschenen in het straatbeeld om de aandacht te vestigen op winkel en waar.

Aan het begin van de twintigste eeuw kende Leiden een economische bloeiperiode en werden er veel winkelpanden gebouwd. Men was toen ook voor het eerst in staat glas van grote afmetingen te produceren, waardoor de etalages en vitrines steeds hoger en breder konden worden gemaakt. De etalages werden dan ook steeds dominanter in het gevelbeeld. Nog steeds zijn winkelpuien van groot belang voor de kwaliteit en het karakter van de historische binnenstad. Met elkaar vormen zij de ‘etalage van Leiden’. De gemeente Leiden heeft het project ‘Historische winkelpuien’ in het leven geroepen om de oorspronkelijke, fraaie winkelpuien – die nu vaak verborgen zitten achter betimmeringen – weer te laten terugkeren in straatbeeld.

Leiden in de etalage is deel 4 in de serie Bodemschatten en bouwgeheimen, een initiatief van Monumenten & Archeologie van de gemeente Leiden.

 

Download hier een inkijkexemplaar

 

<< Terug naar het 'Publicaties' overzicht

kaart