Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Dwars door de stad

Dwars door de stad

 

Archeologische en bouwhistorische ontdekkingen in Leiden

Auteurs: H. v.d. Ende, R. van Oosten, E. Orsel en M. Roscher

Jaar van uitgave: 2007

Uitgeverij: Primavera Pers

Aantal pagina’s: 152

ISBN: 978-90-5997-042-7

Prijs: € 12,50

 

Deze uitgave is alleen nog antiquarisch verkrijgbaar.

 

Bij een wandeling door Leiden brengt elk stapje je in aanraking met het verleden. Leiden is een van de grootste historische steden van Nederland en herbergt een schat aan monumentale gebouwen. Dat achter de fraaie gevels en onder de kinderkopjes en klinkers nog meer geheimen op onthulling wachten, is bij velen inmiddels bekend. In 1993 stelde de gemeente Leiden een eigen stadsarcheoloog aan. Deze voerde, vaak met hulp van amateurs en studenten, opgravingen uit in de binnenstad; bij de Burcht, op het Vrouwenkerkplein en bij de Zijlpoort. De monumentale panden van Leiden vormden de afgelopen jaren het onderzoeksgebied van de stadsbouwhistoricus.

Archeologie en bouwhistorie vullen elkaar aan. In dit boek vertellen ze samen het boeiende verhaal van de (bouw)historie van de Leiden en geven een dwarsdoorsnede van de stad: de verhalen gaan over verschillende plaatsen en verschillende tijdvakken, lopen dwars door uiteenlopende sociale lagen van de bevolking, door de scheiding tussen privé en publiek en door de grens tussen wat boven en onder het straatniveau te vinden is. De meest uiteenlopende onderwerpen passeren in dit boek de revue; kastelen en boerderijen, fabrieken en woonhuizen, kloosters en kerken. Vondsten, feiten en veel illustraties nemen de lezer mee op ontdekkingsreis door heden en verleden van een van de mooiste steden van Nederland.

Dwars door de Stad is deel 2 uit de serie Bodemschatten en bouwgeheimen; een initiatief van Monumenten & Archeologie van de gemeente Leiden.

 

Download hier een inkijkexemplaar

 

<< Terug naar het 'Publicaties' overzicht

kaart