Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Expositie ‘O Leyda gratiosa’ bij Erfgoed Leiden en Omstreken

Ter gelegenheid van de 400e sterfdag van de Leidse componist Cornelis Floriszoon Schuijt, is er een expositie op Boisotkade 2A.

Op 9 juni 2016 is het 400 jaar geleden dat de Leidse componist en organist Cornelis Floriszoon Schuijt is overleden. Dat feit wordt herdacht tijdens een groots opgezet festival ‘Sleutels tot Schuyt’ dat van 9 tot en met 12 juni door het Leids blokfluitensemble Praetorius en de Nederlandse Luitvereniging in Leiden wordt georganiseerd.

Erfgoed Leiden en Omstreken draagt aan de festiviteiten een steentje bij door een mini-expositie te wijden aan vader Floris Schuijt (1529/1530 - 1601) en zoon Cornelis Schuijt (1557 - 1616), die beiden organist waren in de Leidse hoofdkerken, Pieterskerk en Hooglandse kerk. Beiden waren door het stadsbestuur benoemd tot ‘Stadsdienaren’!

Cornelis Floriszoon Schuijt werd onder andere beroemd door zijn composities ‘O Leyda gratiosa’, ’Bewaert Heer Hollandt en Salight Leijden’ en de Hollandsche Madrigalen.

Op de expositie zijn prenten, affiches, boeken en archivalia uit de collectie van Erfgoed Leiden en Omstreken te zien. Deze zijn gewijd aan een aantal Leidse kerken en hun orgels, aan woonhuizen van Floris en Cornelis Schuijt en aan diverse koren en ensembles, die in de loop der jaren composities hebben uitgevoerd van Schuijt, zoals Blokfluitensemble Praetorius Leiden, en van tijdgenoten zoals Sweelinck en luitspeler Joachim van den Hove. Ook wordt aandacht besteed aan de Leidse Maatschappij voor Toonkunst en de Stichting Muziekschool Leiden.

Bij het afscheid van een van de directeuren van de Leidse Maatschappij voor Toonkunst, de heer A.J. Wetrens, werd hem een prachtig geïllustreerd losbladig Album aangeboden, waaruit enige bladen worden getoond. De expositie ‘O Leyda gratiosa - ter gelegenheid van de 400e sterfdag van Cornelis Floriszoon Schuijt’ is gratis te bezoeken van donderdag 9 juni tot en met woensdag 31 augustus 2016 bij Erfgoed Leiden en Omstreken op de Boisotkade 2A van maandag tot en met vrijdag van 9.30-17.00 uur.

 

Ingericht door archivisten: André van Noort (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en Benata Hengstmengel (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Website Schuytfestival: www.schuytfestival.nl

Nadere info: Mieke de Bruijn van Praetorius (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en Wouter Lucassen van de Luitvereniging (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

kaart